Kunst op z'n plek
Kunst op z'n plek Foto: Galerie T

Galerie-T Middelburg lanceert jubileumboek ‘Kunst op z’n Plek’

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG -  Galerie T, gevestigd aan de Turfkaai en Vismarkt in Middelburg, bestaat 25 jaar. Om het jubileum te vieren, hebben galeriehouder Lia Hector en haar dochter Ilja de afgelopen maanden, samen met kunstliefhebbers uit de galerie, een jubileumboek samengesteld. Het jubileumboek ligt vanaf 2 december ter inzage in de galerie. Via de website is een digitale versie van het boek gratis te downloaden.

In 1996 startte Galerie-T in de kelder aan de Turfkaai in Middelburg. De naam Galerie-T kwam voort uit ideeën over toegepaste- en vrije kunst. Doordat steeds meer kunstenaars betrokken raakten bij de galerie, ging de energie uiteindelijk uit naar het inrichten van nieuwe exposities. In 1997 werd de galerie doorgebroken naar de parterre aan de Turfkaai en ontstond de voorloper van de huidige Kunst- en cultuurroute, ‘Zo’n dag in Middelburg vanaf de Kaaien’. In 2000 kwam via de beeldentuin een doorbraak naar de Vismarkt. Met in 2007 de laatste uitbreiding, waarbij het nabij gelegen pand aan de Vismarkt aan de galerie werd toegevoegd en de huidige opzet van de galerie tot stand kwam.

Ontstaan jubileumidee
Moeder en dochter Hector wilden graag mooie dingen doen in het jubileumjaar. Een boek hoorde daar ook bij: “we wilden aandacht voor het 25-jarig bestaan en daarbij nadruk leggen op wat we als galerie belangrijk vinden. In al die jaren was het contact met de vele klanten vaak bijzonder of speciaal. Immers een kunstaankoop doe je meestal niet zomaar. Om deze reden hebben we een idee bedacht waarbij we zowel de kunst als de verhalen achter de aanschaf in beeld konden brengen.De persoonlijke insteek van het jubileumproject is ook de manier waarop de galerie er wil zijn voor alle bezoekers. We vinden het belangrijk om laagdrempelig te zijn en kunst voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. We hebben kunstliefhebbers die in de afgelopen 25 jaar een aanschaf hebben gedaan in de galerie gevraagd om een foto van hun kunstobject op z’n plek te fotograferen en over hun betekenis te vertellen. Daar komt ook de titel van het jubileumboek vandaan. Tot onze blijdschap hebben heel veel mensen gehoor gegeven aan onze oproep en hebben velen meegewerkt, door het inzenden van hun verhaal en foto’s. Inzendingen kwamen niet alleen van echte Zeeuwen, ze kwamen ook uit Duitsland, België en Portugal. Zo zijn we in staat geweest om vele persoonlijke verhalen te bundelen en een mooi overzicht van 25 jaar Galerie-T te kunnen presenteren. Zelfs het eerst verkochte schilderij van de galerie hangt al 25 jaar prachtig op z’n plek en is te zien in het jubileumboek. Het is een schilderij van Juul Kortekaas. Het jubileumboek laat zien wat kunstenaars met hun kunst oproepen bij mensen en welke rol de galerie speelt bij de aanschaf van kunst, vertelt door kunstliefhebbers zelf.

Meer informatie
Vanaf 2 december ligt het jubileumboek “Kunst op z’n plek” ter inzage in de galerie. Daar zal het ook ter inzage blijven liggen. Iedereen mag komen kijken. Het jubileumboek is ook gratis te downloaden via de website. Op 1e en 2e kerstdag is de galerie gesloten, maar tussen kerst en nieuwjaar juist dagelijks open tussen 13.00 en 16.00 uur. Normaal gesproken is de galerie open op donderdag t/m zaterdag van 11.00 – 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website van de galerie via: Kunst op z’n plek - Galerie T. Vanaf 2 december is in Galerie T voor het eerst een expositie en performance van kunstenaar Danielle Davidson te zien. De rode draad in haar werk is vaak: Het zoeken van ruimte. Het ontdekken van ruimtes en mogelijkheden. Helderheid zoeken en ruimte creëren. Spelen om te vinden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief