Archief Familie de Huybert, inv.nr. 22. Grote schade aan de stukken, de belangrijkste reden om het te digitaliseren.
Archief Familie de Huybert, inv.nr. 22. Grote schade aan de stukken, de belangrijkste reden om het te digitaliseren. Foto: Zeeuws Archief

Zeeuws Archief digitaliseert archieven vooraanstaande Zeeuwse families

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Het Zeeuws Archief heeft een begin gemaakt met de voorbereiding voor het conserveren en digitaliseren van de archieven van negen Zeeuwse families.  Het gaat om de families de Huybert, Schorer, Mathias Pous – Tak van Poortvliet, van Doorn, Spoors en Sprenger, A.A. Brown, Mauritz en familie Clijver.

Maar liefst veertig meter archief, ongeveer 256.000 pagina’s, wordt geconserveerd en gedigitaliseerd. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Bureau Metamorfoze, het Nationaal Programma voor het behoud van het papieren erfgoed. Het Zeeuws Archief voert het project in samenwerking met fotoatelier ArtinPrint zelf uit. De planning is dat dit project twee en een half jaar in beslag zal nemen en eind 2023 afgerond is.

Vooraanstaande Zeeuwse families
De combinatie van de negen familiearchieven is bewust gekozen. De gekozen families behoorden eeuwenlang tot de bestuurlijke en maatschappelijke elite. Iedere familie heeft op zijn manier een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis op lokaal, nationaal en internationaal niveau. De families waren bestuurlijk betrokken bij de grote handelscompagnieën zoals de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC) of de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC). Ook waren de families lid van de verschillende stadsbesturen, bekleedden functies binnen de provinciale en nationale politiek en hadden ze hun eigen handelsactiviteiten. De archieven betreffen stukken die voort zijn gekomen uit het werkzame, openbare leven van de leden van de diverse families, maar ook uit het kleinschalige en besloten privéleven.

Meer informatie over de archieven is te vinden op de website van het Zeeuws Archief.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief