Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Het bordspel is weer hot

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Als het gaat om bordspellen is Fred de Bruijne, van boeken-, kantoor- en cadeauwinkel De Drvkkery, meer dan de voor de inkoop verantwoordelijke medewerker alleen. Als je hem vraagt of hij een spelletjesfreak is knikt hij meteen bevestigend, zonder met zijn ogen te knipperen. “Dat kun je wel zeggen ja. Ik heb zelfs een aparte ruimte gehuurd om mijn collectie bordspellen in op te slaan.”

Aangejaagd door de lockdowns zagen in Nederland veel bordspellenmakers hun omzet verdubbelen. In 2021 was er tot december een groei van 21 procent. De Bruijne zag het ook terug in de verkoopcijfers van De Drvkkery. “Ik doe hier nu vijf jaar de inkoop van spelletjes. We begonnen ooit met een enkele kast, met 30 verschillende titels, nu hebben we er 300 op voorraad. De omzet stijgt per jaar met een percentage van tussen de dertig en veertig procent!”

Vertrouwde titels
De Bruijne zag dat de vraag ook tijdens de gedwongen winkelsluiting groot bleef maar merkte wel op dat veel mensen in die periodes terugvielen op vertrouwde of populaire spellen zoals Catan of Ticket to Ride. “Er is veel belangstelling voor nieuwe spellen, maar die willen mensen wel graag eerst in de winkel bekijken, en zich erover voor laten lichten.” Dat voorlichten doet de Drvkkery met alle plezier. In de winkel en online, maar ook op andere manieren. Er wordt samengewerkt met scholen maar ook met bijvoorbeeld Het Koffiepand, waar regelmatig spelletjesavonden worden georganiseerd. “Die zijn een doorslaand succes”, aldus de Bruijne.

Mediamarkt
Ook bij Mediamarkt Middelburg merken ze goed dat mensen nog steeds graag gezelschapsspelletjes spelen. De winkel op Woonboulevard de Mortiere nam bordspellen pas in mei 2021 op in het assortiment, maar zag dat de vraag ernaar dusdanig groot is dat het aantal titels binnen acht maanden werd uitgebreid van 8 naar 157. “Bordspellen zijn zeker nog niet bij alle Nederlandse vestigingen van Mediamarkt ingeburgerd”, legt Dennis Elshout, manager customer sales & solutions bij Mediamarkt Middelburg uit. “Vestigingen krijgen de ruimte om lokaal dingen uit te proberen. Wij zagen dat de bekende Middelburgse spellenwinkel De Burcht besloot te stoppen, terwijl wij een aantal medewerkers in huis hebben met veel kennis van bord- en kaartspelen. Daarom besloten we in het gat te springen. Daar hebben we geen spijt van gekregen. De vraag is groot, zowel naar bekende als minder bekende titels. Klassiekers als Rummikub en en Monopoly verkopen goed, en kleine spellen zoals Regenwormen of Beverbende, maar ook 3D-puzzels zijn erg populair. Ook wij zien wel dat mensen de nieuwe, innovatieve spellen graag willen bekijken in de winkel, en zich er eerst over laten informeren, maar dan nog merken we dat ze graag iets nieuws willen, dat er geëxperimenteerd wordt. Escape Room bordspellen waren eigenlijk de enige die minder goed liepen. Alle andere zijn zonder meer blijvertjes!

Spelletjes spelen in Het Koffiepand
Nel Wouters uit Zanddijk, in de gemeente Veere, is een echt spelfanaat. Ze speelt al vele jaren allerlei soorten bordspellen, ze bezoekt regelmatig spellenbeurzen in binnen- en buitenland én ze is een gewaardeerde klant van de Drvkkery. Ze koopt er zo nu en dan nieuwe spellen, maar als het even kan komt ze ook naar de spelletjesavonden die de winkel het hele jaar door organiseert in samenwerking Het Koffiepand. Die spelletjesavonden kun je ook gerust als een succes beschouwen. Een kleinschalig succes weliswaar, maar toch: het is altijd volle bak in het gezellig koffie- en theehuis aan de Korte Geere in Middelburg. Terwijl Fred de Bruijne nieuwe spellen introduceert bij de gasten serveert Esther Treurniet (foto) de lekkerste drankjes en hapjes. Nu evenementen even niet kunnen werken de twee partijen nog steeds samen, in de vorm van spelletjesboxen die liefhebbers af kunnen halen: eten en drinken in combinatie met een klein spel uit het assortiment van de Drvkkery. Nel Wouters is een fan. Ze bezoekt de spellenavonden graag. “Ik vind het geweldig om nieuwe spelletjes uit te proberen. Voor mij geen ‘Mens erger je niet!’ hoor, geef mij maar moderne spellen als Ticket to Ride of Splendor. Heerlijk. Ik speel het graag met vrienden, afwisselend bij elkaar thuis, maar ik vind de gezelligheid bij het Koffiepand ook super. Ik ben met mijn 71 jaar verreweg de oudste speelster, maar daar maalt niemand om. Die jonge meiden vroegen vorige keer na afloop meteen of ik de volgende week weer zou komen. Zo leuk!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief