Foto de Vaandeldrager, 30 oktober 2018
Foto de Vaandeldrager, 30 oktober 2018 Foto: Frans Pegt, collectie Rijksmuseum

Schilderij De Vaandeldrager in 2023 ook te zien in het Zeeuws Museum

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - Dankzij de unieke samenwerking van twaalf musea reist De Vaandeldrager het komende jaar langs de twaalf provincies van Nederland. Op deze manier worden zoveel mogelijk mensen in staat gesteld het meesterwerk van Rembrandt te kunnen zien. De provincie Friesland bijt het spits af. De Vaandeldrager zal in mei voor het eerst worden getoond in het Fries Museum in Leeuwarden. Het schilderij is daarna steeds drie weken in een van de deelnemende musea in het land te zien, ook in het Zeeuws Museum in Middelburg. Na de rondreis is Rembrandts Vaandeldrager blijvend te bewonderen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt werd eind januari 2022 voor 175 miljoen euro aangekocht door de Nederlandse Staat met steun van de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds. De rondreis door Nederland wordt mogelijk gemaakt door het Rijksmuseum, de Vereniging Rembrandt en de Vriendenloterij. Het schilderij komt in februari 2023 naar het Zeeuws Museum aan het Abdijplein in Middelburg.

Voor jong en oud
Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om De Vaandeldrager te kunnen zien ligt het in de bedoeling dat elk museum tenminste één dag gratis toegang aanbiedt. Daarnaast gelden voor elk museum de bestaande regelingen met de Museumkaart, de Vereniging Rembrandt, de VriendenLoterij en lokale regelingen, zoals stadspassen. De Vaandeldrager wordt in elk museum in eigen context gepresenteerd. Ook biedt elk museum eigen publieksmiddelen aan om jong en oud kennis te laten maken met dit topstuk van Rembrandt. Daarnaast komt er een website met alle informatie over de rondreis van De Vaandeldrager. Het Rijksmuseum maakt een speciaal lespakket voor het primair en voortgezet onderwijs, als ook voor het mbo. Het lesmateriaal wordt gratis beschikbaar gesteld en sluit aan bij de bestaande leerdoelen in diverse curricula. In samenwerking met de Vereniging Rembrandt verschijnt een begeleidend boek over de verwerving en het belang van het schilderij voor de collectie Nederland.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief