Jet Idskes
Jet Idskes Foto: Edwin Mijnsbergen

Tot de volgende! KNRM Veere is jarig en presenteert jubileumboek

Door: Redactie Algemeen

VEERE - “Je moet er wel echt bijzetten dat het niet mijn boek is. Het is het boek van KNRM Veere!” Jet Idskes is apetrots op de 200 pagina’s die ze in haar handen heeft. Een jubileumboek voor de eeuwigheid, noemt ze het. Vol met portretten van de vrijwilligers van de KNRM, de oprichters van station Veere, geredden en redders. Verhalen met een lach, maar ook verhalen over reddingen die niet goed afliepen. Een rijk geïllustreerd boek, waarvan de opbrengst met dank aan sponsoring, helemaal naar het station Veere kan gaan.

Zelf is ze geen KNRM-er. “Ik ben redder aan de wal, zoals zoveel watersporters. Als je aan watersport doet, dan lijkt het een soort morele plicht dat je donateur bent. Redder aan de wal, in hun termen. Ik noem het altijd de aflaat; afkopen van onheil. Je doneert, in de hoop ze nooit nodig te hebben.”

Binnen KNRM station Veere liepen ze sinds april 2021 rond met het idee van een jubileumboek. 25 jaar, dan zijn er genoeg verhalen te vertellen. Maar vertellen en opschrijven, dat bleken twee verschillende dingen. Via via werd Jet erbij gehaald: watersporter en hobbyschrijfster. Ze schreef al twee verhalenbundels, columns in het maandblad Zeilen, interviews in maandblad Motorboot -  en dit is het tweede jubileumboek: een jaar of tien eerder had ze meegewerkt aan het jubileumboek van Jachtclub Veere. “Toen ik dat boek bij de KNRM liet zien, zaten ze verlekkerd te kijken. Dat wilden ze ook wel. Tot ik zei dat daar drie man een jaar aan gewerkt had.  Toen moesten ze even slikken. Het was eind november toen ik erbij kwam. Als we eind april wilden halen, dan moesten we wel heel hard werken.”

Maar van hard werken bleken de KNRM-ers niet bang, en al snel kwamen van verschillende kanten de verhalen binnen. “We hadden een ‘boekenclub’. Vijf man. Hugo en Kees schreven ook, Jan en Kees wisten alles en wisten daar vaak ook foto’s bij te vinden en Jaap organiseerde de boel. Online, want we gingen van de ene lockdown naar de ander, zo midden in Corona-tijd.” Om een lijn te bewaken in de veelheid van verhalen haalde Jet er een vriendin bij. “Een Belgische die van oorsprong management-assistente is. Liesbeth. Goud waard. Zij kwam met dingen als ‘we hebben nog geen redding van een dier beschreven’. Twee uur later stond er dan van Hugo een verhaal over de redding van een dier in de groep. Hardop om gelachen; mooi verhaal!”

Het moest echt een KNRM Veere boek worden; met beschrijvingen van reddingen op het Veerse Meer. En dat is echt niet alleen maar bootjes van ondieptes aftrekken. “Een van de plaatsvervangend schippers zei het mooi. Ze rukken gemiddeld 75 keer per jaar uit. 70 keer is het iemand die aan de grond is gelopen, of op een strekdam vast zit. Maar die vijf keer – dan redden ze een leven. Daar doen ze het voor. Vrijwillig he. Dus als ze je vragen je te helpen… dan zeg je toch geen nee?” 

Zaterdag 30 april is het Reddingsbootdag en open huis bij KNRM Veere. Donateurs mogen meevaren.

‘Tot de Volgende! -25 jaar KNRM station Veere’ is in de loop van de maand te koop voor 20 euro bij verschillende havenmeesters en bij verschillende winkels. Via het facebook-account van het station en de website zijn de verkooppunten te vinden.
Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief