Instructeur Timo Louwerse met collega Carlos de Jong en cursisten in de praktijkhal.
Instructeur Timo Louwerse met collega Carlos de Jong en cursisten in de praktijkhal. Foto: Erica van Strien

Veilig werken begint bij bewustwording

Door: Erica van Strien Algemeen

Het ruikt nog nieuw op de locatie van Jonkman Opleidingen aan de Meester J.F. Haarmanweg 52 in Terneuzen. “Dat is geen wonder, want we hebben het openingsfeestje net vorige week gehad”, vertelt Timo Louwerse (50) lachend. Begin mei is het logistiek- en veiligheidscentrum in gebruik genomen. “Om de dagelijkse praktijk van een instructeur heftruck, reachtruck, hoogwerker te schetsen, stel ik voor te beginnen met een rondleiding.”

Timo is wat je noemt een niet doorsnee zij-instromer. Ruim tien jaar werkte hij in de bouw als assistent-uitvoerder, tot hij door de recessie zijn baan verloor. Het zou zo lang duren dat hij noodgedwongen in de bijstand belandde. De bijzondere wending kwam voort uit zijn hobby als voetbaltrainer. Hij viel op door zijn aanpak en de omgang met de jonge voetballers. Een van de ouders van zijn pupillen wist dat hij zonder werk zat en vroeg hem te assisteren met een groot sportevenement voor 110 jongens uit minderbedeelde gezinnen. Naderhand werd hij gebeld: ‘Door wat jij laat zien op het voetbalveld en ook nu weer zie ik een instructeur in jou. Ik heb Peter Jonkman al gebeld en ga maar praten.’ Timo kreeg met medewerking van het UWV de gelegenheid om zes maanden in zichzelf te investeren en te ondervinden of dit vak hem zou liggen.

“Binnen twee maanden hingen mijn diploma’s aan de muur en was ik bovendien geaccrediteerd om les te geven.” Hoewel alle seinen op groen stonden, zou het nog wat langer duren voordat Timo zijn functie bij Jonkman in praktijk kon brengen. Gelukkig kon hij met zijn accreditaties elders aan de slag. Net nadat zijn tweede halfjaarcontract verlengd was belde de ondernemer van het voetbalevenement hem opnieuw en bood hem in een van zijn bedrijven een baan aan om een magazijn op te zetten. Vijf jaar later was het de nieuwe directeur van Jonkman Opleidingen (Raymond Winterswijk, redactie) die Timo ook kent als voetbaltrainer, die hem vroeg om terug te keren in een gecombineerde functie van facilitair, logistiek, instructeur.

Dagindeling van een instructeur
“Als instructeur verwelkom ik de cursisten en begin bij een 1-dags training om 8.00 uur met de theorie. Samen met mijn collega rouleren wij van lokaal en nemen bij elkaars cursisten aan het eind van de ochtend het examen af. Na de lunch gaan ze de praktijkhal in om te oefenen. Vanaf 15.00 uur nemen we de praktijkexamens af. Als er veel kandidaten zijn komt er in de middag een tweede examinator bij om te assisteren. De basistraining duurt 2 dagen. Dan beginnen de eerste dag ‘s morgens met theorie, gevolgd door het theorie-examen. Daarna geven we ruim baan aan de praktijk en praktijkexamens.

Praktijkhal
De praktijkhal bestaat uit drie delen. Het middelste gedeelte is 4 meter hoog, de twee vleugels zijn 2,60 m hoog. “In het hoge gedeelte rijden we met heftrucks en een reachtruck. Een hefttruck heeft een grotere draaicirkel, een reachtruck kan om zijn as heen draaien en ‘uitrekken’. Onze heftrucksimulator is wel het neusje van de zalm voor instructeurs én cursisten. Het voegt zoveel toe aan de theorie en maakt het lesgeven ook aantrekkelijk.” Verder biedt de praktijkhal nog faciliteit voor instructie over ‘Onafhankelijke ademlucht’. “Denk aan iemand die ergens naar binnen moet waarbij niet helder is welke stoffen zich erin bevinden. Dan neem je onafhankelijke ademlucht mee om rechtstreeks over zuurstof te beschikken.” In combinatie met de aanwezigheid van een filmzaal, laboratorium en vier lokalen en een buitenterrein waar we alle logistieke trainingen kunnen geven is dit een fantastische plek om mijn beroep uit te oefenen.”

Mooi werk
Timo heeft geen dag spijt van zijn carrièreswitch. “Het was geen doorsnee route, maar ik ben er rijker uit gekomen. Doorslaggevend is dat ik hier een gevarieerd takenpakket heb en veel omgang met mensen. Veilig werken begint bij bewustwording. Het is echt mooi werk om cursisten kennis en inzicht bij te brengen, een realistische beleving mee te geven en het enthousiasme voor het vak onder je ogen te zien groeien.”

PASPOORT:

Naam: 
Timo Louwerse (50)

Woonplaats: 
Middelburg

Burgerlijke staat: 
Gehuwd

Opleiding: 
Lts Bouwkunde, mbo differentiatie metselen, geaccrediteerd PBNA/VCA instructeur

Hobby: 
Voetbaltrainer

Timo Louwerse.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief