Mary van Duuren met het boek Kaardebollen
Mary van Duuren met het boek Kaardebollen Foto: PR

Nieuwe roman van Mary van Duuren is een ode aan Zeeland

Door: Redactie Algemeen

VEERE - Aan het Veerse Meer vindt de Etten-Leurse schrijfster Mary van Duuren (geboren in 1963 te Breda) de meeste rust en inspiratie om te schrijven. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat deze prachtige omgeving ooit zou dienen als decor voor een van haar romans. ‘Kaardebollen’ is een ode aan Zeeland, waarin ze de lezer meeneemt naar de mooie plekjes van de provincie.?

‘Zeeland is prachtig’, begint Mary van Duuren meteen. ‘Niet alleen de Zeeuwse kust, maar ook het Veerse Meer heeft een prachtige natuur, waar we al jarenlang elk seizoen van genieten.’ ?Naast de wandelingen vaart ze met haar man met de gerenoveerde boot van wijlen haar vader ook regelmatig het meer op, waar ze mooie ‘lagunes’ en vele eilandjes hebben ontdekt. ‘En in de typisch Zeeuwse dorpjes zie je niet alleen toerisme, maar proef je ook vaak de geschiedenis. Het is een lust om deze te bezoeken.’?

Vroeger, nu en later?
‘Als kleuter kwam ik al in Zeeland. Samen met mijn ouders en zusje kampeerden we op de toen nog kleine camping. Met een simpele bungalowtent op een seizoenplaats zijn we begonnen, maar uiteindelijk hadden we een jaarplaats met een grote stacaravan.’ Van Duuren glimlacht als ze hierover herinneringen ophaalt. ‘Natuurlijk zijn een paar van die autobiografische stukjes te lezen in mijn nieuwe roman, maar het verhaal is verder fictief.’?De camping, die nauwelijks tweehonderd meter van het Veerse Meer vandaan is, dient nu als vast vakantieadres van haar gezin. ?Zelf kocht ze met haar man een paar jaar geleden een nieuw chalet op dezelfde camping die inmiddels erg gegroeid is. ‘In totaal kom ik er nu al bijna vijfenvijftig jaar. Ooit hopen we permanent naar Zeeland te verhuizen’, verklapt ze.?

De roman ?
Het verhaal: Ellis, het hoofdpersonage keert met een belangrijke reden na vele jaren terug naar het Veerse Meer, waar ze al snel enkele jeugdvrienden van destijds ontmoet. Het brengt haar meteen terug naar het verleden. De reünie zorgt voor een stormachtige wending. ?‘Natuurlijk is het een romantisch verhaal, maar ik probeer ook altijd voldoende spanning, humor en vooral wat mysterie toe te voegen. Daarmee hoop ik dat lezers het boek in één ruk willen uitlezen.’?Zoals in al haar boeken, laat Van Duuren zich vaak inspireren door zelfontwikkeling, wat ze ook laat terugkomen in haar personages. ‘Het is fijn om diep in de ziel van een mens te kunnen kijken, ook al is deze persoon een verzonnen karakter in een fictieve roman.’??

De titel
?‘Kaardebollen’ verwijst naar een gewas dat aan de oevers van het meer groeit. ‘Ik geniet elke wandeling van steeds andere kleuren van de verschillende planten die daar groeien’, verklaart Van Duuren. Telkens staat er iets anders in bloei.?De kaardebollen hebben natuurlijk een speciale betekenis in het verhaal. Daar zal de lezer vanzelf achter komen. ?

Boeklancering ?
Haar roman ‘Kaardebollen’ is inmiddels het achtste boek van Mary van Duuren en werd op 13 juli a.s. gelanceerd,op de verjaardag van de schrijfster. Vanaf deze datum is het boek verkrijgbaar via ADOREMI Uitgeverij én bij elke (online) boekwinkel in Nederland en België. ?Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief