Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Een natte Kraanwaterdag op de Franciscusschool in Middelburg

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Kraanwaterdag is een jaarlijks terugkerend event voor basisscholen en bso’s dat wordt georganiseerd door Nederlandse drinkwaterbedrijven. Deze dag staat in het teken van kraanwater als duurzame en gezonde dorstlesser. Dit jaar was de Franciscusschool in de Middelburgse wijk Dauwendaele de gastlocatie voor de nationale opening van de Kraanwaterdag. De school ontving vanochtend onder meer burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg en de regiomanager van Evides Waterbedrijf, die de opening verrichtten met schooldirecteur Esther Coomans en Ruud Mesu van JOGG Middelburg.

De dag, waarop plensbuien en zonneschijn elkaar afwisselden, werd geopend met een toneelstuk van groep 7b én een lipdubdans van groep 8. Na afloop gingen de groepen 6, 7 en 8 samen met de bovenbouw van de Wilgenhof en het Element een zogenoemde Daily Mile lopen. Alles in het teken van gezondheid, het drinken van kraanwater en het verstandig omgaan met (kraan)water. Met het evenement werd ook meteen het schooljaar geopend, samen met de andere scholen van de wijk Dauwendaele Na het lopen van de Daily Mile kregen alle leerlingen van groep 6 t/m 8 les over water als gezonde dorstlesser. Als kinderen al vroeg leren dat water zo’n gezonde keuze is dan kan dit bijdragen aan hun motivatie om voldoende water te drinken.

Gewoon bijzonder
Het thema van de Nationale kraanwaterdag 2022 is ‘Kraanwater, gewoon bijzonder’. De drinkwaterbedrijven willen kinderen bewust maken van het feit dat drinkwater uit de kraan minder vanzelfsprekend is dan het lijkt. Het wordt voor drinkwaterbedrijven steeds moeilijker om te voldoen aan de vraag naar drinkwater. Daarom is het belangrijk dat kinderen ook leren dat je thuis, op de sportclub en op school en de bso slim om moet gaan met kraanwater. Bijvoorbeeld door de kraan niet onnodig lang te laten stromen bij tandenpoetsen of het douchen. Tijdens de lessen leren de kinderen hoe kraanwater gemaakt wordt en krijgen ze tips hoe ze er zelf slimmer mee om kunnen gaan.

Enkele feiten over Kraanwaterdag
• Dit jaar lijkt het aantal deelnemende basisschoolleerlingen groter dan vorig jaar. Toen deden landelijk ruim 210.000 kinderen mee.
• Dit is de vierde editie Nationale Kraanwaterdag, met de regionale opening in Middelburg, als wijkinitiatief met de Franciscusschool, Het Element en de Wilgenhof in de wijk Dauwendaele.
• In het Evides voorzieningsgebied deden ±17.000 basisschoolleerlingen in 2020 mee en ongeveer 23.000 basisschoolleerlingen in 2021.
• Thema van dit jaar: ‘Kraanwater, gewoon bijzonder!’

De regionmanager van Evides, Burgemeester Bergmann en directeur Esther Coomans
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief