Winkelmanager Matthijs Hooijer in gesprek met collega/senior buitenexpert Wilco Robijn
Winkelmanager Matthijs Hooijer in gesprek met collega/senior buitenexpert Wilco Robijn Foto: Erica van Strien

‘Kloppend advies geven is onze drive’

Door: Erica van Strien Algemeen

MIDDELBURG - Winkelmanager Matthijs Hooijer (31) doet zijn bijnaam als nomade van Bever Buitensport wel recht. En dat was nog voor het moment dat hij voor zijn werk dagelijks tussen zijn woonplaats Breda en de vestiging aan de Langeviele 42-46 in Middelburg forenst. Begin volgend jaar kan hij - na het inwerken van een opvolger - zijn tanden zetten in het filiaal in zijn eigen woonplaats. 

DOOR ERICA VAN STRIEN

De loopbaan van Matthijs kwam in een stroomversnelling nadat hij op een 0-uren contract bij de vestiging in Tilburg werd aangenomen. “Met mijn mbo-diploma Natuur en Recreatie kon ik aan de slag in de buitensport. In het hoogseizoen had ik werk en daar tussenin pakte ik alles aan om mijn lasten te kunnen betalen. Na elk seizoen begon de cyclus weer opnieuw en ik zocht meer balans en vastigheid. Zo kwam ik in Tilburg terecht. Alle filialen die een beetje aan te reizen waren deed ik aan, tussen de 30-40 uur per week. Daar komt mijn bijnaam vandaan. Dan krijg je heel veel mee; het verschil in winkels, personeel, klanten. Van meet af aan heb ik aangegeven dat persoonlijke groei voor mij heel belangrijk is. De functie van teamlead in Middelburg werd mij aangeboden. Binnen een jaar kwam er een nieuwe functie als winkelmanager per winkel. Dat ben ik geworden. Nu hier, straks in Breda.”

Langetermijnvisie
Waar een teamlead zich bezig houdt met de korte en middellange termijn bepaalt de winkelmanager echt de stip op de horizon als het gaat om de langetermijnvisie op de winkel, de gewenste veranderingen, uitstraling, personeel. “Zelf ervaar ik het als een voordeel te weten hoe het is om in al die rollen te werken. Het is heel leuk om zaken in goede banen te leiden, maar ik geniet nog steeds van het werken op de vloer. Daar leer ik ook nog steeds: ik spot gedrag, zie klantontwikkeling en behoefte. Het helpt allemaal mee om die visie te onderbouwen en ook te kunnen coachen.”

Personeel werven
“Recent ontvingen we sollicitanten voor de functie van winterexpert in een skihal: dat werd een interactieve happening. Zo trekken we de mensen aan die we echt willen hebben. Qua persoonlijkheid, ervaring, interesse. We investeren in trainingstrajecten om te voorkomen dat we uitstroom hebben, omdat we aan de voorkant te snel voorbij gegaan zijn aan motivatie en inzet. Het gaat niet om een man, een vrouw of een leeftijd. We kijken naar het team en wat daarop de best mogelijke aanvulling zou zijn. Kennis kan iedereen wel opdoen, maar uiteindelijk is het karakter veel bepalender.”

Sobere etalage
Voor een winkel in buitensport oogt de etalage nogal sober. “We sturen steeds meer op duurzaamheid”, zegt Matthijs. “Reparatie en hergebruik, aangevuld met initiatieven die dat ene product langer laten meegaan. Denk aan de wasstraat waar we een dons-gevoerde jas professioneel kunnen behandelen. Door goed te zorgen voor spullen gaan ze ook langer mee. Bij elke winkel staat een ton waar klanten hun oude spullen kunnen inleveren. In de recyclestraat wordt bekeken of er een tweede leven mogelijk is. Zo ja, dan gaat het voor een heel zacht prijsje naar minder bedeelde organisaties. Of het wordt geschept en er wordt iets nieuws gemaakt van de stoffen waar nog iets mee gedaan kan worden. Die visie vinden onze klanten ook belangrijk. We inventariseren de wensen van onze klanten en voegen onze kennis en expertise toe, zodat ze de juiste keuze kunnen maken. Regelmatig zien we mooie foto’s na de reizen en ontvangen complimenten voor ons advies. Dat is precies wat we willen bereiken: klanten hebben een hele mooie ervaring in de winkel, maar ook bij datgene wat ze ondernomen hebben.

Allerleukst
Matthijs: “Straks ga ik door minder reistijd weer ruimte krijgen voor verdieping en scholing. Toch ervaar ik deze roerige jaren als een geweldige ondersteuning in mijn persoonlijke groei. En dat geef ik door. We willen een goed advies geven en van de klant terug horen dat ze zich fantastisch geholpen voelen en de spullen jaren zullen gebruiken. Dat is en blijft het allerleukste!”n

Naam:
Matthijs Hooijer

Leeftijd:
31 jaar

Burgerlijke staat:
Single

Opleiding:
Mbo niveau 4 Natuur en recreatie

Hobby’s:
Boulderen (klimmen: buiten en binnen) en hiken

WINKELMANAGER

Naam:
Matthijs Hooijer

Leeftijd:
31 jaar

Burgerlijke staat:
Single

Opleiding:
Mbo niveau 4 Natuur en recreatie

Hobby’s:
Boulderen (klimmen: buiten en binnen) en hiken

Naam:
Matthijs Hooijer

Leeftijd:
31 jaar

Burgerlijke staat:
Single

Opleiding:
Mbo niveau 4 Natuur en recreatie

Hobby’s:
Boulderen (klimmen: buiten en binnen) en hiken

Matthijs Hooijer.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief