Orange the World op het Abdijplein in Middelburg
Orange the World op het Abdijplein in Middelburg Foto: Provincie Zeeland

Zeeland kleurt oranje voor actie tegen geweld tegen vrouwen en meisjes

Door: Lineke Broos Algemeen

MIDDELBURG - “Het is helaas nog altijd nodig dat er anno nu wereldwijd campagne gevoerd moet worden tegen geweld tegen vrouwen en meisjes”, aldus gedeputeerde van provincie Zeeland, Anita Pijpelink. Op 25 november start de wereldwijde campagne Orange the World, georganiseerd door UN Women namens de Verenigde Naties. En Zeeland doet ook mee. Diverse gebouwen, onder meer de molen in Westkapelle, de stadhuistoren van Vlissingen en de Oostkerk en Abdij in Middelburg, kleuren deze dag oranje. 

DOOR LINEKE BROOS

De campagne start ieder jaar op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en duurt tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht, en worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen. 

Schrijnend probleem
Ook Andrien Smeels, woordvoerder van Inner Wheel Walcheren, een vrouwenserviceclub die sociaal bewogen en internationaal betrokken is, benadrukt dat het onderwerp nog steeds actueel is. “Kijk maar naar Iran. Daarnaast meldde Het Centrum Seksueel Geweld vorige week dat het in 2021 ruim dertig procent meer slachtoffers heeft geholpen dan een jaar eerder. Het is een ongelooflijk schrijnend probleem dat niet vergeten en niet ongezien mag blijven”, aldus Smeels. De vrouwenserviceclub heeft ervoor gezorgd dat op de eerste actiedag de Oostkerk oranje kleurt. Smeels: “Naast onze actie zijn er nog diverse initiatieven die de campagne ondersteunen. Ik spreek de hoop uit dat we in de toekomst onze krachten bundelen om zo nog meer statement tegen geweld tegen vrouwen te kunnen maken.”

45 procent van de vrouwen heeft seksueel of fysiek geweld meegemaakt
Geweld tegen vrouwen is een mensenrechtenschending die op grote schaal voorkomt met veel schadelijke gevolgen voor het slachtoffer. Pijpelink: “De aard en omvang is enorm. Zo’n 45 procent van de vrouwen heeft seksueel of fysiek geweld meegemaakt. Vaak wordt het een vrouwenprobleem gemaakt of worden geweldsdelicten gebagatelliseerd. Juist in onze huidige wereld waar crises elkaar opvolgen en we steeds minder zicht hebben op wat er achter de voordeur gebeurt, is het belangrijk scherp te blijven. Ook daarom is de campagne zo belangrijk.”

Medestander in de strijd tegen geweld
De organisatie van de Orange the World campagne wil iedereen uitnodigen onderdeel van de oplossing te worden en zich medestander in de strijd tegen geweld te verklaren. “Internationaal zijn er steeds meer initiatieven waar we van kunnen leren om dit te doen. Door bewustwording, kennis van waarden en normen bijbrengen en concrete actie, waarbij iedereen vanuit zijn of haar eigen rol en functie een bijdrage levert”, aldus de organisatie. Op vrijdag 25 november mag Pijpelink het Abdij in Middelburg oranje laten kleuren. “Een hele eer. Mooi dat in heel Zeeland aandacht wordt gevraagd voor de campagne. Een klein gebaar van grote waarde.” Meer weten over Orange the World? Kijk op www.orangetheworld.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief