Amy van Westervelt Sandberg-den Beer Poortugael, Adri Franke, W.L. Den Beer Poortugael en Hannie Kool-Blokland
Amy van Westervelt Sandberg-den Beer Poortugael, Adri Franke, W.L. Den Beer Poortugael en Hannie Kool-Blokland Foto: Zeeuws Archief

Omvangrijke fotocollectie Den Beer Poortugael overgedragen aan Zeeuws Archief

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG – De omvangrijke fotocollectie van jonkheer Leonard den Beer Poortugael is overgedragen aan het Zeeuws Archief. De Veerenaar overleed in 2017 en liet tienduizenden afbeeldingen na. “Het beschikbaar stellen wordt een grote uitdaging, een meerjarenproject.”

“Je raakt echt niet uitgekeken,” zegt archivaris Kees de Ridder als hij door een paar mappen bladert. “Met name zijn vroegere werk, uit de jaren vijftig en zestig, is interessant.” Het blijft nog even spannend wat er allemaal precies op de afbeeldingen te zien is. De Ridder: ‘Het gaat om zo’n 100.000 negatieven, dia’s en foto’s.’ Daarnaast worden er ook diverse video- en geluidsbanden overgedragen.

Winkel
Leonard den Beer Poortugael (1938-2017) was een markante inwoner van Veere en streed voor het behoud van monumenten. Hij had ruim veertig jaar een winkel aan de Markt met kaarten, boeken, kranten en spreuktegels. Vanaf 1953 begon Den Beer Poortugael met fotograferen. Hij legde het leven in Veere vast en werd ook wel gezien als de ‘hoffotograaf’ van het stadje. Hij had een bijzondere interesse voor de Arnemuidse vissers die met hun boten in de Veerse haven lagen.

Grote uitdaging
De Stichting Beeldarchief W.L. Den Beer Poortugael heeft zich na het overlijden van Den Beer ontfermd over de collectie. Vanwege de omvang is besloten om de fotoverzameling over te dragen aan het Zeeuws Archief. Daar is de kennis en ervaring aanwezig om de afbeeldingen te digitaliseren en beschikbaar te stellen aan het publiek. Toch is het ook voor het Zeeuws Archief een grote uitdaging, volgens Kees de Ridder. “Voordat de afbeeldingen beschikbaar gesteld kunnen worden, zijn we een aantal jaren verder. De collectie wordt de komende tijd geselecteerd, geordend en beschreven. De foto’s moeten stuk voor stuk langsgelopen worden.’” Om de collectie later goed te kunnen doorzoeken, is het belangrijk dat gegevens als de datum en plaats op de juiste manier worden ingevoerd. Dat maakt het fotoarchief ook in de toekomst raadpleegbaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief