Ruim negenhonderd mensen bezochten het afscheid
Ruim negenhonderd mensen bezochten het afscheid Foto: Willem Staat

Afscheid dokter Ponten loopt uit op massaal spreekuur

Door: Willem Staat Algemeen

MIDDELBURG – De rijen wachtenden bij het afscheid van huisarts Hans Ponten in de Middelburgse schouwburg deden denken aan die voor de Sixtijnse Kapel in Rome of een andere wereldattractie. De file reikte tot om de hoek ter hoogte van de Koepoort. De massale belangstelling bewees dat Ponten heel geliefd is bij zijn patiënten in Nieuw- en Sint Joosland en Middelburg.

Na 38 jaar komt er een eind aan het drukke beroepsmatige leven van geneesheer Ponten. De manier waarop hij zijn taak uitoefende kun je het beste omschrijven met het klassieke begrip roeping. Zijn taakopvatting was het tegenovergestelde van een negen tot vijf uur-mentaliteit. Hans Ponten bezocht zelfs op vrije dagen ernstig zieke patiënten. Tijdens de receptie was geen spoor meer te bekennen van covid-maatregelen. Het lijfelijke contact liep uiteen van handen schudden tot spontane omhelzingen. In de lange rij voor dit drukst bezochte spreekuur van Ponten was het traditionele wachtkamer-gemopper afwezig. Terwijl het voor veel van de ruim negenhonderd bezoekers een uur duurde voor ze de scheidende huisarts hadden bereikt.

Overweldigd
Tafels voor cadeaus ontbraken in de schouwburg. Ponten had zijn patiënten laten weten dat ze geld voor geschenken wat hem betreft mochten storten voor een goed doel. Dat is de geplande dorpstuin rond de kerk van Nieuw- en Sint Joosland. Hij opende daarvoor een speciale rekening. Hoeveel deze actie opbrengt wordt deze week duidelijk. Dat de actie bijzonder is gewaardeerd bleek uit de komst naar de receptie van Peter Joosse. Hij overhandigde als bestuurslid van Dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland een cheque voor de tuin. Daarop stond te lezen: ,,Na bijna 40 jaar zal het dorp afscheid moeten nemen van de dokter. Het zal een gemis zijn, maar we wensen hem een mooi en lang pensioen.” Een tekst die velen Joosse nazeiden in eigen bewoordingen. Commentaar van de huisarts na afloop: ,,Ik ben sprakeloos, beduusd en overweldigd” Ponten wordt overigens opgevolgd door dokter Wouter van Werkum. Hij maakte al enige tijd deel uit van de praktijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief