Afbeelding
Foto: JRCZ

Joint Research Center Zeeland moet muurtjes verder afbreken

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Het Joint Research Center Zeeland (JRCZ) in Middelburg gaat donderdag 15 december officieel open, een mijlpaal voor de kennis- en infrastructuur in Zeeland. Alle reden om daar bij stil te staan. Vanaf februari volgend jaar werken studenten, docenten en onderzoekers in het onderzoekslaboratorium samen aan oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen in deze regio.

Het gebouw staat aan Het Groene Woud in Middelburg, pal naast het pand van HZ University of Applied Sciences. Dit betekent niet dat alleen hogeschoolstudenten er gaan werken. Het JRCZ is een unieke samenwerking tussen de Zeeuwse onderwijs- en kennisinstellingen, overheid en praktijk. Studenten, docenten en onderzoekers van de HZ, University College Roosevelt (UCR) en Scalda gaan er werken aan belangrijke, maatschappelijke opgaven voor een deltagebied zoals Zeeland. Ze doen dat in samenwerking met bedrijven, organisaties en instellingen die het gros van de vraagstukken aandragen.

Muurtjes afbreken

Wie wil samenwerken met het JRCZ krijgt al snel te maken met manager Leo Blok. Hij heeft de planvorming en totstandkoming in zijn vijf jaar als docent engineering op de HZ en sinds een jaar als manager van het JRCZ van dichtbij meegemaakt. De laatste maanden is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. “We willen een inspirerende omgeving creëren”, zegt hij over het onderzoekslaboratorium. “We moeten er met zijn allen een succes van maken. Het is er om muurtjes tussen de verschillende opleidingen, scholen en het bedrijfsleven verder af te breken, zodat we elkaar kunnen aanvullen, samen mooie projecten kunnen uitvoeren en echt iets kunnen toevoegen aan het onderwijs en onderzoek in onze omgeving. Ik wil helpen om die droom te verwezenlijken.”

Laboratoria

Het JRCZ is een bijzonder gebouw. Het biedt onderdak aan laboratoria voor engineering, chemie, ecologie en een datalab, stuk voor stuk voorzien van de modernste apparatuur. Als dat al niet bijzonder genoeg is, zorgen de makerspaces daar wel voor. Deze vind je op elke verdieping. Hier komen studenten - afkomstig uit het praktijkgericht, hoger en wetenschappelijk onderwijs - docenten en onderzoekers samen. In de makerspaces inspireren en helpen ze elkaar bij het oplossen van vraagstukken rondom water, energy, food en biobased economy. “Andere regio’s kijken met belangstelling naar het JRCZ. Zij vinden het ontzettend interessant. Wat dat betreft mogen we onze bescheidenheid best laten varen”, heeft Margriet van Groeningen, die namens Campus Zeeland nauw is betrokken bij het JRCZ, in een eerder stadium gezegd. “Het JRCZ en de thema’s passen bij het DNA van Zeeland én de tijdsgeest. Het spreekt jongeren aan. Zij zien dat het onderwerpen zijn die er toe doen.” 

Landmark voor Middelburg

De bouw van het nieuwe landmark voor Middelburg heeft meer dan twee jaar geduurd. BouwMeesterPro is eindverantwoordelijk voor de realisatie en heeft de complexe werkzaamheden in goede banen geleid. Het bureau stond tussen de opdrachtgevers en aannemers zoals Bouwbedrijf Schrijver en Croonwolter&dros in. Het witte, transparante gebouw met de grote trap langs de buitenkant en het op termijn groene dak is een ontwerp van architect Ben Westenburger van Rothuizen Architecten en Adviseurs. “Het is een solitair, stoer, grootstedelijk gebouw dat hier goed tot zijn recht komt”, zegt hij. “Het ontwerp, met een dak met veel groen, sluit goed aan bij het Bolwerk aan de overkant.”

Minister Robbert Dijkgraaf (r) bekijkt het JRCZ, met links JRCZ-manager Leo Blok.
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief