Janny Fioole tijdens de huldiging
Janny Fioole tijdens de huldiging Foto: Erna Ramstijn

Middelburgse Janny Fioole gehuldigd op Sri Lanka

Door: Redactie Algemeen

ANURADHAPURA - Op vrijdag 2 december is de Middelburgse Janny Fioole in Anuradhapura (Sri Lanka) gehuldigd voor haar inzet gedurende 20 jaar om kansarme kinderen te ondersteunen om onderwijs te kunnen volgen. Janny verblijft ieder jaar 6 maanden op Sri Lanka.

Enkele schoolhoofden en lokale betrokkenen bij de (Zeeuwse) stichting Sri Lanka Support namen het initiatief voor deze bijeenkomst. Meer dan 500 schoolkinderen van 27 scholen, maar ook leerkrachten en speciale genodigden vanuit het onderwijs zetten Janny in het zonnetje. Toen ze arriveerde bij het Auditorium van het Central College in Anuradhapura wist Janny niet wat haar te wachten stond. Ze moest door een grote ereboog, die was voorzien van heel veel foto’s van projecten die de afgelopen jaren in het kader van de stichting Sri Lanka Support waren uitgevoerd. Vervolgens begon bij haar aankomst een groep van de bekende Kandy Dancers te dansen.

Onder de indruk
Janny vertelt: “Toen we de zaal binnenkwamen, was het daar heel rustig. Wel zaten er 540 kinderen bij elkaar, die al blij zaten te genieten van hun gevulde schooltas. Eigenlijk was dát het allerbelangrijkste! De rest van het programma voelde als ‘extra’: de olielampjes die de danseressen vasthielden en die door de genodigden werden aangestoken, een paar toespraken, projectie van foto’s van onze projecten, acrobatiek door de Kandy Dancers. Daarnaast kregen enkele leerlingen van verschillende grades (leergangen) en scholen op het podium een tas. Volgens de Zonal Education Director was het uitzonderlijk dat alle genodigden tot het laatste bleven. Ook vertelde ze dat voor iemand zoals ik nog nooit zo’n bijeenkomst was georganiseerd. Tussendoor was er een ‘refreshment’, een doosje met een paar hapjes en een drankje. Natuurlijk werd van mij verwacht dat ik ook iets zou zeggen, maar “Godak Estuti” (veel dank) en een paar woorden voor de kinderen was genoeg. Zelf ben ik heel blij met het mooi uitgevoerde Sri Lanka Support logo en de tekst die daarop staat, tegelijk ben ik erg onder de indruk dat zoveel mensen mij zo veel tijd en aandacht gaven! Met Senpathi en Asanka (lokale betrokkenen) gaan we nu weer over tot de orde van de dag.”

Sri Lanka Support
De stichting Sri Lanka Support ondersteunt 200 kinderen die de primary school volgen tot hun 18e jaar. Een sponsorouder doneert op dit moment per jaar 110 euro. Daarvan worden jaarlijks schoolspullen en schoenen/kousen gekocht. Daarnaast wordt een bedrag op spaarbankboekjes van de kinderen gezet. Als zij 18 jaar worden, mogen zij over het gespaarde tegoed, vermeerderd met rente (die in Sri Lanka substantieel is), beschikken. Daarmee hebben zij een ruggensteuntje voor het volgen van verder onderwijs of het starten van een eigen bedrijfje. Tevens voert de stichting projecten uit die kinderen en scholen ten goede komen, bijvoorbeeld het bouwen of renoveren van toiletten bij scholen, aanschaf van schoenen voor kinderen of fietsen, reparatie van schoolmeubilair, aanleg van elektriciteit bij scholen en gezinnen, verbetering van drinkwatervoorzieningen, etc. Meer informatie op srilankasupport.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief