Manusama, Bergmann en Oosterveld.
Manusama, Bergmann en Oosterveld. Foto: Marielja ten Bruggencate

Politie Zeeland tevreden over verloop jaarwisseling

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – Na twee jaarwisselingen waarbij extra regels van kracht waren, was het afwachten hoe het feest dit jaar zou verlopen. Politie en gemeenten hebben in de aanloop naar 31 december er veel aangedaan om oud en nieuw voor iedereen een feest te laten zijn.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

De Zeeuwse politie heeft weer groots ingezet op het opsporen van illegaal vuurwerk. Enkele grote partijen zijn in beslag genomen. Ook is er veel geïnvesteerd in het contact met ondernemers, verenigingen en andere partijen die wilden bijdragen aan een goede jaarwisseling. Dit is een beproefde werkwijze, die vruchten afwerpt. Door vooraf met dorpen en wijken te praten over de invulling van de jaarwisseling, kan veel overlast voorkomen worden. In Arnemuiden, een dorp waar het vaak onrustig is, werd dit jaar een groot feest gegeven in een feesttent. “De dorpsbewoners hebben hun eigen feest organiseert. Ze hebben zelf verantwoordelijkheid genomen. Het is een mooi feest geworden,” zegt Harald Bergmann, voorzitter van het district college Zeeland en burgemeester van Middelburg en Arnemuiden.

Op de Markt van Middelburg werden rond 01.30 uur twee agenten omsingeld en belaagd. Een agent kreeg daarbij pepperspray in de ogen. Andere politie-eenheden kwamen ter plaatse en hadden de situatie snel onder controle. Eén verdachte werd aangehouden en kreeg een boete opgelegd. “Agenten hebben de mogelijkheid om bij bepaalde incidenten gelijk de bekeuren. Het openbaar ministerie komt daar niet aan te pas,” vertelt Gerda Oosterveld, gebiedsofficier Zeeland. In Middelburg werd eerder die nacht, rond 00.30 uur, een man (31) en een vrouw (36) uit Vlissingen beschoten. Beiden raakten licht gewond. Naar de dader van het schietincident in Middelburg wordt nog gezocht. De politie zoekt ook de dader van de straatroof die eveneens in Middelburg plaatsvond. Aan het begin van de avond werd een 65-jarige man met een rollator vastgepakt en beroofd van zijn geld. Hij werd geslagen en viel op de grond. De dader rende weg. De politie roept getuigen op zich te melden.

Er waren ook incidenten waar politie-inzet bij nodig was. In Krabbendijke was de inzet van de ME noodzakelijk. “Om 03.00 uur ‘s nachts werd de sfeer onrustig,” vertelt politiechef Joost Manusama. “Jongeren schoten vuurwerk naar mensen. Dat is heel gevaarlijk en reden voor de politie om in te grijpen. Over het geheel genomen is de politie tevreden over het verloop van de jaarwisseling. Het verbod op knalvuurwerk kan hierbij een rol spelen. “Er was minder vandalisme,” zegt Bergmann. “Het knalvuurwerk werd vaak gebruikt om dingen kapot te maken en dat is, mede door het verbod, dit jaar minder geweest.” Desondanks blijft vuurwerk gevaarlijk. “De vuurwerktraditie is door coronamaatregelen en verandering in wetgeving in de afgelopen jaren anders geweest dan voorheen,” zegt Manusama. “Ik wil mensen er op wijzen dat tradities anders vormgegeven kunnen worden. Laten we als samenleving nadenken over betere manieren om het nieuwe jaar in te luiden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief