De oudste krant in ZB Krantenbank Zeeland: de Zeelantsche en Haeghsche Post-Tijdinghe, van 27 augustus 1666
De oudste krant in ZB Krantenbank Zeeland: de Zeelantsche en Haeghsche Post-Tijdinghe, van 27 augustus 1666 Foto: ZB Bibliotheek van Zeeland

ZB Krantenbank Zeeland bereikt mijlpaal van 2,55 miljoen pagina’s

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Op 11 januari 2023 bereikte de Krantenbank Zeeland van ZB een bijzonder hoogtepunt in het inmiddels veertienjarige bestaan: de twee en een half miljoenste pagina werd geüpload, door toevoeging van het huis-aan-huisblad de Bevelander. Daarmee is Krantenbank Zeeland één van de grootste regionale krantenbanken van Nederland. 

De krantenbank die deel uitmaakt van Delpher, van nationale bibliotheek de KB, is met circa zeventien miljoen pagina’s natuurlijk vele malen groter van die van de bibliotheek in Middelburg, maar Delpher genereert gegevens van alle regionale krantenbanken in Nederland, waaronder die van Krantenbank Zeeland. De eigen inhoud die de KB via Delpher aanbiedt beslaat minder pagina’s.

Een archief als basis voor onderzoek
Die 2,55 miljoen pagina’s van Krantenbank Zeeland komen voor een groot deel, namelijk bijna een miljoen pagina’s, voor rekening van oude edities van de PZC tussen 1940 en nu. De provinciale krant en ZB hebben daar in het verleden een overeenkomst over afgesloten. De redactie gebruikt zowel Krantenbank Zeeland als Beeldbank Zeeland (dat onder meer het oude beeldarchief van de PZC beheert) inmiddels als archief voor historische nieuwsberichten en krantenfoto’s. Krantenbank Zeeland omvat een dusdanig grote hoeveelheid data dat er vrijwel geen persoon of gebeurtenis is die er niét in kan worden gevonden. Dat blijkt bijvoorbeeld uit artikelen in de PZC naar aanleiding van het overlijden van bekende Zeeuwen.

Krantenbank Zeeland wordt momenteel dan ook voor vrijwel elk historisch onderzoek gebruikt en is met meer dan een half miljoen unieke bezoekers per jaar met afstand de best bezochte website van ZB. De 2,55 miljoen pagina’s zijn allemaal raadpleegbaar binnen de muren van de Openbare Bibliotheken in Nederland raadpleegbaar. Via  https://krantenbankzeeland.nl zijn het er iets minder, omdat de meeste actuele kranten pas een jaar na publicatie zichtbaar worden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief