Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

Vakmensen in de dop strijden bij Scalda tijdens kwalificatiewedstrijden Skills Heroes

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - 55 Studenten van verschillende mbo-scholen uit het hele land strijden in Middelburg voor een plek op het NK in hun vakgebied. Op Scalda-locatie Middelburg vinden namelijk de kwalificatiewedstrijden plaats voor gastheer/-vrouw, kok en hotelreceptie van WorldSkills Netherlands. Op 30, 31 januari en 1 en 2 februari nemen studenten van koks- en bedieningsopleidingen het tegen elkaar op voor een plek in de finale. Op 2 februari vindt ook de kwalificatie voor hotelreceptionist plaats. Uit deze drie vakgebieden gaan de acht beste studenten door naar het tweedaagse Nationaal Kampioenschap van Skills Heroes op 23 en 24 maart in de RAI in Amsterdam. Daar wordt onder andere uitgemaakt wie de beste kok, gastheer/-vrouw en hotelreceptionist van Nederland is.

De school is er trots op dat Scalda deze wedstrijden in Zeeland mag organiseren. Op deze manier kan de opleiding ook extra aandacht vestigen op beroepen waar momenteel op de arbeidsmarkt tekort aan is. Graag wil men de passie en het vakmanschap laten zien en hoe jongeren door lessen, training en veel praktijkervaringen uit kunnen groeien tot professionals in hun vakgebied.  

Kwalificatiewedstrijden
De vakmensen in de dop moeten zich bewijzen tijdens een kwalificatieopdrachten. Als aanstormend gastheer/-vrouw zullen de studenten blind wijn proeven en moeten zij een wijnsuggestie doen bij een menu. Ook worden zij gevraagd om een nette tafelschikking te verzorgen voor hun gasten. Naast een goede afstemming over het menu en de wijnen, voldoende kennis over tafeltechnieken, waren en dranken, worden dus ook punten gescoord met creativiteit. De koks in spe worden uitgedaagd om een menu te koken. Zij moeten een amuse bereiden van producten die aanwezig zijn. Als voorgerecht maken ze een Zeeuwse oester, voorwaarde is dat deze warm geserveerd wordt. De hoofdgang is een blackbox-opdracht. Het moet een vegetarisch gerecht worden, waarbij de deelnemers een keuze maken uit diverse groenten: knolselderij, wortel, pastinaak of bloemkool. Tot slot wordt een dessert bereid waarin mandarijn de hoofdrol speelt. Menuleer en beheersing van kook-en bereidingstechnieken zijn belangrijk, maar ook een strakke planning en creativiteit worden van de koks gevraagd.

Als hotelreceptionist verrichten de deelnemers zowel frontoffice als backoffice werkzaamheden. Het aannemen van (telefonische) kamerreserveringen, het in-en uitchecken van gasten en het beantwoorden van vragen behoren tot de opdracht. Een dienstverlenende en gastvrije houding is belangrijk alsook het kunnen inspelen op onvoorziene situaties. Daarnaast is het essentieel dat hotelreceptionisten de Nederlandse en Engelse taal goed beheersen, aangezien zij ook internationale gasten aan de balie krijgen.

Jury
Uiteindelijk beslist de jury wie die felbegeerde finaleplaatsen behalen. De jury bestaat uit professionals vanuit Zeeuwse organisaties die graag investeren in aanstormend talent. Hierin zitten onder andere gastvrouw Claudia Brevet van driesterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen en zij neemt haar souschef Ruben van Helvert mee.

Skills Heroes
Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor derde- en vierdejaars mbo-studenten. Talentvolle en gedreven studenten hebben zich ingeschreven voor de vakwedstrijden en strijden tijdens praktijkgerichte wedstrijden tegen andere studenten. De voorrondes van deze kwalificatieronde vonden plaats op alle deelnemende scholen. De schoolwinnaars krijgen nu in Middelburg de kans om zich te kwalificeren voor de landelijke finale. Scaldastudenten behoorden de afgelopen jaren bij de top van scholen die de meeste medailles binnen hebben gesleept. Zeeuwse studenten scoren dus erg goed als vakmensen in de 30 vakgebieden waarvoor ze zijn ingeschreven.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief