Waktraining in het zwembad
Waktraining in het zwembad Foto: Van Dixhoornbrigade

Kinderen en jongeren trainen ijsreddingen

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG – Deze winter is het al meerdere keren dusdanig koud geweest dat op slootjes en vijvers ijs kwam te liggen. Een echt dikke laag was het tot nu toe niet en in zo’n situatie is het dan ook opletten geblazen. Want het risico om in een wak (een gat in het ijs) te belanden is dan groot. Maar wat moet je eigenlijk doen als je in zo’n wak terecht komt? En het belangrijkste: Hoe kom je er zo snel mogelijk uit? Dat leerden leden van de Middelburgse reddingsbrigade, de Van Dixhoornbrigade deze week tijdens een speciale training.

Met behulp van drie speciale matten, zogeheten wakmatrassen, kregen redders vanaf 6 jaar oud in het Vrijburgbad uitleg over hoe te handelen bij ijsongevallen. Er zijn namelijk meerdere technieken om uit een wak te klimmen mocht je onverhoopt door het ijs zijn gezakt. Zelfredding is de basis van de lessen bij de reddingsbrigade. Tijdens de training kregen de leden daarom allereerst te horen krijgen hoe ze zichzelf kunnen redden. Dat kan bijvoorbeeld door jezelf af te zetten tegen de randen van het wak om vervolgens weg te rollen of te weg te kruipen.

Tijdens de lessen op vrijdagavond en zaterdagochtend was er ook aandacht voor technieken om anderen te redden. Zo werd geleerd hoe je een drenkeling veilig uit een wak kunt halen. Want zelf te water raken is natuurlijk niet de bedoeling. Voor de oudere leden was er een oefening waarbij onder een ‘ijsoppervlak’ gedoken moest worden waarna een opening moest worden gezocht. Bij deze oefening werd onder het matras ook een reddingspop verborgen die naar de kant moest worden gebracht. De oudste leden voerden deze oefening uit in een niet verlicht zwembad: een flinke opgave want het zicht is dan minimaal. Om alles veilig te laten verlopen waren duikers met perslucht in het water stand-by.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief