Mel Geerse met de plaatjescollectie
Mel Geerse met de plaatjescollectie Foto: Edwin Mijnsbergen

Het goede werk van Mel Geerse

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Het is een schot in de roos, die actie van de drie Middelburgse Jumbo’s, rondom de plaatjesalbums voor historische foto’s. De actie ging begin december van start. Niet lang daarna werd de Facebookgroep ‘Middelburg plaatjes jumbo’ verschijnen, die inmiddels meer dan 400 leden heeft.

Maar de actie loopt bijna ten einde. Het geheel wordt afgesloten met een plaatjesdag op zaterdag 4 februari, in het Zeeuws Archief. De drie supermarkten brengen die dag alles wat over is naar het Hofplein. Liefhebbers kunnen dat ook doen en krijgen tegelijkertijd de kans om plaatjes te scoren die nog ontbreken. Er is die dag wel een deurbeleid. Per keer mogen er 100 mensen tegelijk naar binnen. Jumbo weet nog goed hoe het in Goes een keer uit de hand liep, toen er wel 2000 verzamelaars op kwamen dagen. De dag is van 10.00 tot 16.00 uur.

Drijvende kracht
Je kunt plaatjes ook ruilen bij Mel Geerse. De Middelburgse ism samen met Tatiana Louwerse, de drijvende kracht achter eerder genoemde groep. In het verleden deed ze al iets vergelijkbaars, rondom de zogenoemde oceaanplaatjes van Albert Heijn. Mel, die in de Nachtegaalstraat in ‘t Zand woont, heeft haar handen vol aan de actie. Via de Facebookgroep worden er doorlopend afspraken met haar gemaakt. Zij zorgt dat ontbrekende nummers klaarliggen voor mensen (als ze die heeft, uiteraard). Ze heeft een enorme verzameling.

Buurtkastje Nummerootje Drie
Mel is sowieso een zeer actieve en betrokken vrouw. Pas nu ontdekten we dat ze ook de eigenaar is van een buurtkastje genaamd ‘Nummerootje Drie’. Daar kunnen mensen eten komen halen en brengen, net als bij Little Free Pantry Middelburg, maar ook gratis menstruatieproducten. Een grappig detail is dat er soms ook mensen aan de deur komen die etenswaren voor het kastje willen ruilen tegen plaatjes van Jumbo. Bijvoorbeeld omdat ze zelf elders boodschappen doen, maar toch plaatjes willen sparen.

Samen in Actie
Maar Mel doet nog veel meer voor de stad en andere mensen. Nog niet zo lang geleden heeft ze samen met een paar andere dames, Sefora en Angelique Nab, de stichting Samen in Actie opgericht. Op de website kun je zien dat die stichting in korte tijd al veel mooie dingen heeft gedaan en van plan is alle activiteiten in 2023 voort te zetten. Denk aan het verzorgen van cursussen ‘besparen en solliciteren’, of aan het inzamelen van geld voor goede doelen met een bingo.

Blij
Gevraagd naar haar drijfveren hoeft Mel niet lang na te denken. “Ik wil andere mensen gewoon helpen. Als ik zie dat een ander blij is, dan word ik dat ook. Altijd al heb ik mij zoveel mogelijk en waar het kon ingezet voor een ander. Ieder kind is gelijk in mijn ogen en hoort gelijke kansen te krijgen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief