Victor de Stuers
Victor de Stuers Foto: Museum Veere

Een Alma avond met Willem Vos over de bevlogen Victor de Stuers

Door: Redactie Algemeen

VEERE – Op donderdagavond 16 februari 2023 is in Museum Veere de tweede inmiddels welbekende Alma avond van 2023. Victor de Stuers staat deze avond centraal. Wie wasdeze Victor de Stuers? Hij was een van de personen die in de 19e eeuw een belangrijke rolheeft gespeeld in het behoud van monumenten. Zo heeft hij een van de gebouwen van Museum Veere, het Lammetje, gered van de sloop en een belangrijk rol gespeeld bij het behoud van de Grote Kerk.

Willem Vos (1998), een masterstudent Architectuurgeschiedenis en Monumentenzorg aande Universiteit van Utrecht, heeft stage gelopen bij de Stichting Monumentenbezit enonderzoek gedaan naar de verwervingen van monumenten door het Rijk ten tijde van DeStuers. In zijn lezing zal Willem Vos ingaan op de bevlogenheid van Victor De Stuers die zich in een spraakmakend artikel in 1873 druk maakte over het verdwijnen van iconische gebouwen en voorwerpen.

Grote invloed
Binnen twee jaren was De Stuers gepromoveerd naar de functie van referendaris van de wetenschap en kunsten binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierbinnen heeft hij als belangrijkste ambtenaar op dit gebied duidelijk zijn stem kunnen laten gelden. Hij speelt een grote rol bij het oprichten van het Nederlandse nationale museum, ook wel bekend als het Rijksmuseum. Hij heeft ook een grote invloed op het begin van de monumentenzorg en het verstrekken van de eerste subsidies voor restauraties vanuit het ministerie. Soms ging het ministerie zelf zo ver dat ze een monument kochten of overnamen om deze te beschermen.

Willem Vos gaat in zijn lezing in op de keuzes die gemaakt werden bij de aankoop van monumentale objecten en gebouwen door het Rijk. Daarbij gaat hij in op de tweemonumenten in Veere en de bijzondere relatie die De Stuers had met het behoud van historisch Veere.

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: De beeldenzaal van de Schotse Huizen, Kaai 25 te Veere
Toegangsprijs: € 12,00
Opgeven bij Harry Buiter, tel.no. 0118-506025 of per email: hbuiter@zeelandnet.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief