Uitgevist
Uitgevist Foto: Ben Daeter

Uitgevist: een zoektocht naar een antwoord op een prangende vraag

Door: Ben Daeter Algemeen

ARNEMUIDEN - Hans Pape (1950) werd in het langgerekte Overijsselse lintdorp Vriezenveen geboren, waar hij de lagere school en Ulo bezocht. Hierna ging hij naar de Christelijke  Kweekschool Rosarium te Almelo. Van 1971 tot 1989 was hij onderwijzer in het Overijsselse Westerhaar. Na zijn huwelijk in 1974 ontstond er een gezin met vier kinderen.

 Hierover schreef Hans zijn eerste boek ‘De Bruggebuurte’ direct aan het kanaal. Het werd in feite het eerste deel van zijn biografie, met het dorp Vriezenveen centraal. Huis aan huis werd doorlopen met alle bijbehorende bijnamen en huisnamen.

De stap naar Arnemuiden?
In 1988 zocht de schoolvereniging voor Christelijk Onderwijs op Gereformeerde Grondslag voor de Koningin Beatrixschool een nieuwe directie. Hans solliciteerde, maar voordat hij werd aangenomen kwam een delegatie van negen personen naar twee proeflessen van hem kijken (één les over godsdienst). Daarop waagde hij de grote sprong: van 1989 tot 2013 werd Hans directeur van de christelijke basisschool van het vissersdorp Arnemuiden. Ja en wat ga je dan doen als je gepensioneerd bent? Hans pakte van alles op: tochten maken met de caravan; vissen met een kleinzoon en daarbij ook fotograferen; vrijwilligerswerk bij ‘De Ontmoeting’ in Middelburg; zingen bij een koor en…. schrijven van verhalen en columns. Zo ontstond zijn tweede boekje met de titel ‘Uitgevist’ (gaat over de periode Vriezenveen t/m Arnemuiden (1988-1989) en een terugblik vanuit 2022. Het betreft losse verhalen, herinneringen en columns. De Historische Vereniging Arnemuiden vroeg hem iets over de vroegere Koningin Beatrixschool te schrijven Het Vriezenveen van enkele tientallen jaren geleden wordt weer beschreven, maar nu vanuit een ander perspectief. Die ontdekkingsreis begint zodoende aan het Westeinde te Vriezenveen. Daarom is dit boekje interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de nieuwste geschiedenis van een of beide dorpen, zeker als het ook gaat om de maatschappelijke ontwikkelingen; het gaat ook om een stukje sociale geschiedenis met een persoonlijk en subjectief tintje.

Je moet visser van mensen zijn
?Toen hij in het Middelburgse koffiehuis vertelde over zijn vissen met zijn kleinzoon, kreeg hij als commentaar: ‘Weg met die hengel, je moet visser van mensen zijn’ (gebaseerd op de tekst van Lukas 5;1-11). Hans vond dat dit ook op hem van toepassing was, maar het betekende niet dat hij nu niet meer zou gaan vissen, maar wel dat hij zijn leven wilde richten op de belangen van zijn medemens, groot of klein. Zo ontstond er al bij al een alleraardigst boekje; hier en daar gedetailleerd. Zo kon Hans alle betrokkenen een blijvende herinnering verschaffen. Het boek is onlangs gepresenteerd bij het Historisch Museum te Vriezenveen. Het werkje bevat vele (kleur)foto’s, talrijke anekdotes, veel bijzonderheden en weetjes. Hans schrijft op een heel prettige manier en weet blijvend te boeien. Van harte aanbevolen.

Verkrijgbaar: bij Boekhandel Den Hertog en ‘De Drukkery’ te Middelburg. Door €17,50, over te schrijven naar J L Pape vindt u het op Walcheren in uw brievenbus. (NL11 INGB0002402706 (adresgegevens toevoegen).?



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief