Lizanne Hennessey.
Lizanne Hennessey. Foto: Annemarie van de Vreugde

Lizanne Hennessey: ‘Kleding maakt me gewoon heel gelukkig’

Door: Annemarie van de Vreugde Algemeen

KOUDEKERKE - Een Nederlandse Amerikaanse of een Amerikaanse Nederlandse? Of ‘something in between’? In gesprek met Lizanne Hennessey, een vrouw met een enorme liefde voor vintage kleding en een niet te stoppen drive om die passie op een duurzame manier te delen. “Met mijn winkel wil ik mensen de kans geven een mooi, duurzaam product te kopen voor een goede prijs. Dat is mijn missie.”

Hennessey, dat is geen typisch Zeeuwse achternaam.

“Niet echt nee, ik ben Amerikaanse. Tot mijn vijftiende hebben mijn ouders, twee oudere broers en ik in Seattle gewoond. Toen kreeg mijn vader de kans les te gaan geven aan de Technische Universiteit in Delft en zijn we naar Nederland verhuisd. Ik ging naar een internationale school in Den Haag. Dat was een fijne manier om te landen in een nieuw land maar tegelijkertijd bleef ik afgezonderd van de normale Nederlandse maatschappij. Na de internationale school ben ik naar de kunstacademie gegaan. Ik heb verschillende dingen uitgeprobeerd, van beeldhouwen tot moderne kunst, maar het was het allemaal net niet. Ik besloot te stoppen met mijn studie en te gaan werken. Omdat ik was gestopt met mijn studie kreeg ik problemen met mijn verblijfsvergunning. Ik had drie opties: terug naar Amerika, trouwen of Nederlands worden. Dat laatste heb ik gedaan, ik heb afstand gedaan van mijn Amerikaanse nationaliteit. Officieel ben ik geen Amerikaanse meer.”

Wat een heftige keuze om te maken!

“Zeker! Ik blijf Amerikaanse. You can take the girl out of America, but you can’t take America out of the girl! Ik beschrijf mezelf weleens als een ‘third culture kid’. Een kind dat geen wortels heeft in één land, maar opgroeit in verschillende landen. Ik zit tussen de twee culturen in. Ik woon al meer dan 30 jaar in Nederland, toch voel ik me nog erg Amerikaans.”

Je slaagde er toch in een leven hier op te bouwen.

“Mijn ouders gingen terug naar de Verenigde Staten. Dat vond ik heel heftig en misschien dat ik daarom meer ging vasthouden aan wat ik in Nederland had. In de jaren die volgende kreeg ik een serieuze relatie en bouwde ik een druk sociaal leven op. Ik zong in bandjes en we traden veel op. Een fijn leven maar toch zochten mijn ex-partner en ik meer rust. Zo zijn we in Zeeland terechtgekomen. We kochten een huis in Zeeuws-Vlaanderen waar we samen met onze twee kinderen helemaal ‘off the grid’ konden wonen. Daar begon ik met upcyclen; het maken van een nieuw kledingstuk van verschillende stukken tweedehandskleding. Deze kleding verkocht ik op de markt. Ik vond het fantastisch maar helaas sloeg het niet aan. Ik zocht een vaste baan. Dat gaf rust en een vast inkomen. Maar die liefde voor kleding bleef.”

Waarom komt die liefde vandaan denk je?

“Mijn komst was een verrassing voor mijn ouders en ik was ook nog eens het enige meisje in de familie. Mijn moeder kreeg zoveel jurkjes dat ze me twee keer per dag kon verkleden. Misschien dat het daar vandaan komt, haha! Kleding maakt me gewoon heel gelukkig. Toen ik op de markt stond kon ik er zo van genieten als iemand dat ene perfecte kledingstuk tegenkwam. De vonk die ik dan zag overslaan. In de coronaperiode ben ik begonnen met de verkoop van vintage kleding via Instagram. Dat liep wel aardig maar het is zo anoniem. Ik wil dat klanten de kleding kunnen passen en voelen. Toen kwam een vriend met het idee om vintage kilosale te starten.”

We hebben het over vintage maar wat is dat eigenlijk precies?

“Vintage is kleding van topkwaliteit die ouder dan 20 jaar is en nog lang gedragen kan worden. Duurzamer kun je het niet krijgen. Dat maakt vintage een goed alternatief voor fast fashion. Fast fashion is de plofkip van de mode-industrie. De kleding wordt gemaakt onder slechte omstandigheden, is van slechte kwaliteit en belandt na een paar keer dragen in de kledingbak. Vervolgens wordt het naar Ghana of Kenia verscheept waar het verbrand wordt. Daar weten ze ook niet wat ze er anders mee aan moeten. Dat is toch vreselijk? Met mijn winkel wil ik mensen de kans geven een mooi, duurzaam product te kopen voor een goede prijs. Dat is mijn missie.”

Hoe werkt het, de kilosale?

“Als je een mooi stuk of stukken in de winkel hebt gevonden kom je naar de weegschaal. Ik weeg het af, net als groente in de supermarkt. Het totaal gewicht keer de kiloprijs is wat je betaalt. De prijs voor een kilo kleding is €25,- maar je hoeft niet minimaal een kilo te kopen, minder of meer mag ook. Het idee is shoppen, wegen, betalen en dragen! De opening op 10 februari was een doorslaand succes. Ik sprak veel blije vooral jonge mensen. Vintage heeft een bepaalde vibe die door jonge mensen populair en modieus is geworden. Iedereen is welkom in de winkel. Mannen- en vrouwenkleding hangt door elkaar. De kleding bij ons in de rekken is niet voor een gender, maar gewoon voor jou. Die inclusiviteit vind ik heel belangrijk.”

Geniet je van de winkel?

“Heel erg! Het is goed dat mijn man Joris me af en toe een beetje afremt. In mijn enthousiasme wil ik zoveel tegelijk doen. De winkel is voor mij de perfecte manier om met mode bezig te zijn op een duurzame manier.”

Met wie zou je zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten?

“Liz Ricketts. Zij is designer, docent en medeoprichter van de OR Foundation. Dat is een non-profitorganisatie die helpt bij oplossingen te zoeken voor het kledingprobleem dat Ghana dankzij fast fashion heeft. Zij is iemand met lef en die van aanpakken weet.”

PASPOORT:

Naam:
Lizanne Hennessey

Leeftijd:
47 jaar

Familie:
woont met Joris en hun vier kinderen samen als een soort moderne Brady Bunch

Hobby’s:
tattoos laten zetten maar ook mijn werk in de winkel. Ik zie steeds dingen die ik leuk vind om te doen, ik kan niet stoppen!

Werk:
Grafisch ontwerper en eigenaar van de Kilo Sale Zeeland in Middelburg



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief