Afbeelding
Foto: Gilde Walcheren

Anderstaligen zoeken een taalcoach

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Veel buitenlanders willen graag beter Nederlands spreken. Ze willen vooral hun woordenschat uitbreiden, goede zinnen maken en hun uitspraak verbeteren. En wat is er dan leuker om dit met een Nederlander te doen? Met iemand die er plezier in heeft om 1 à 2 uur per week iemand vooruit te helpen, die geïnteresseerd is in andere culturen en een beetje geduld heeft?

Op Walcheren zijn al meer dan 100 koppels actief. De koppelingen worden gemaakt door de coördinatoren van Gilde SamenSpraak Walcheren. Zij zien het aantal vragers de laatste tijd gestaag toenemen en schrijven dit o.a. toe aan de Oekraïners en statushouders die onze taal willen leren en aan de toenemende vraag naar arbeidskrachten. Hannie Vonk, één van de coördinatoren: “We krijgen veel aanmeldingen van mensen die al les hebben of online Nederlands leren en die graag meer willen oefenen met spreken. Maar ook van mensen die al werken, maar onder hun niveau. Zij kunnen de stap omhoog niet maken, omdat ze onze taal onvoldoende beheersen. Daarom doen ze een beroep op ons. We willen ze natuurlijk graag zo snel mogelijk helpen, maar dit lukt niet altijd omdat wij niet genoeg vrijwilligers hebben”. 

Meer informatie
De vrijwilligers krijgen veel terug voor hun inzet. Niet alleen dankbare gezichten, maar ook nieuwe inzichten en begrip voor de achtergronden van de taalvragers. Hannie: “Ik heb al van een paar coaches gehoord dat dit het leukste vrijwilligerswerk is dat ze ooit hebben gedaan. Zoiets klinkt als muziek in mijn oren. Dan is het contact gelijkwaardig en krijg je iets moois terug voor je inzet”. Voor meer informatie: www.gildewacheren.nl of telefoon: 06 83 59 09 03 (voor Middelburg) of 06 14 81 61 50 (voor Veere en Vlissingen). 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief