Lekkernijen op de Mini-Braderie
Lekkernijen op de Mini-Braderie Foto: Joan Krüse

Mini-braderie Middelburgse Moskee brengt ruim 19.000 euro op voor slachtoffers aardbevingen

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Vijf weken na de aardbevingen in Turkije en Syrië zijn de gevolgen van de ramp wat minder prominent in het nieuws dan eerder het geval was, maar het leed in beide landen is nog steeds onvoorstelbaar groot. En alsof het niet al erg genoeg was is een deel van het rampgebied eerder deze week ook nog eens getroffen door overstromingen en noodweer.

De Yildirim Beyazit Moskee in Middelburg zet zich nog steeds in voor de slachtoffers. Dat deden ze afgelopen weekend met een mini-braderie op het eigen terrein. Iedereen was van harte welkom om lekkernijen te komen proeven.

Liever geld
Vrijdag, de eerste dag, was drukker dan het bestuur van de moskee had verwacht. Penningmeester Sonay Peksert en de nieuwe voorzitter, Burak Yazici, lachen een dag later: “we moesten vanochtend eerst de voorraden aanvullen, bijna alles was op. Maar dat is alleen maar mooi natuurlijk, want we hopen dit weekend zo’n 20.000 euro in te zamelen.” Sonay legt uit dat er nu bewust wordt gekozen voor het inzamelen van geld. “In de eerste drie weken zijn er vanuit Rotterdam 21 vrachtwagens vol hulpgoederen naar het rampgebied gereden, maar nu is er behoefte aan andere dingen. De overstromingen maakten duidelijk dat de meer dan 400.000 tenten die nu zijn opgezet maar een tijdelijke oplossing zijn. Miljoenen mensen zijn dakloos. De tenten helpen natuurlijk wel, maar het kost minstens een jaar om nieuwe huizen te bouwen. Voor de winter zijn daarom containerwoningen nodig. Die kosten 6500 euro per stuk. Ook daarom sturen we nu liever geld.”

Tevreden
Uiteindelijk zamelde de moskee ruim 19.000 euro in voor de slachtoffers van de ramp. Het bestuur is tevreden. “Bijna iedereen in de gemeenschap heeft wel kennissen of familie in de rampgebieden. We danken alle bezoekers, sponsoren en vrijwilligers hartelijk voor hun inzet en bijdragen!”

Sonay Peksert en Burak Yazici


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief