Afbeelding

Gemeente Veere verwijdert binnenkort grafstenen van graven met verlopen grafrechten

Door: Redactie Algemeen

DOMBURG - Sinds 1998 worden graven op de algemene begraafplaatsen binnen de gemeente Veere voor 20 jaar uitgegeven (Beheersverordening begraafplaatsen Veere 1998). Na deze 20 jaar krijgt de rechthebbende de keuze voorgelegd om de grafrechten te verlengen.

Vanaf 2017 zijn de rechthebbenden van de graven waarvan de grafrechten verlopen drie maal aangeschreven met de vraag of zij de grafrechten willen verlengen. Op alle graven waarvan de rechten niet verlengd zijn, is een bordje geplaatst om rechthebbenden er op te attenderen dat de steen wordt weggehaald. Uiteindelijk hebben 400 rechthebbenden het grafrecht verlengd en hebben 147 rechthebbenden er voor gekozen het recht niet te verlengen.

Daarom worden er vanaf april 2023 147 stenen op de begraafplaatsen van de gemeente verwijderd. Zo kunnen de begraafplaatsen ook in de toekomst op een hoog niveau onderhouden worden. De gemeente zaait de plek van het graf in met gras. De graven zelf worden met rust gelaten, de stoffelijke overschotten blijven waar ze zijn.

Vanaf 2024 benadert de gemeente elk jaar de rechthebbenden met de vraag of de termijn verlengd wordt of niet. Daarbij geeft de gemeente aan wanneer de steen wordt verwijderd. Er worden dan geen bordjes meer op de graven geplaatst. De opbrengst van het grafrecht wordt besteed aan het onderhoud van de 13 begraafplaatsen in de gemeente Veere. Voor de kosten van het verlengen van de grafrechten is op verzoek een betalingsregeling mogelijk.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief