Gastspreker Thamara tijdens een gastles
Gastspreker Thamara tijdens een gastles Foto: het Nederlands Veteraneninstituut

Veteraan Thamara Batenburg uit Middelburg is ambassadeur van Veteraan in de klas

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Het Nederlands Veteraneninstituut lanceerde deze week, op Wereldverteldag, de campagne ‘Ons verhaal is meer dan een missie’ gericht op het educatief programma Veteraan in de klas. Veteraan Thamara Batenburg (45) uit Middelburg is sinds 2016 gastspreker bij Veteraan in de klas en ambassadeur van het programma.

In dit programma geven veteranen vrijwillig gastlessen aan leerlingen van basisschool tot universiteit. De dialoog over oorlog, vrede en veiligheid is op dit moment misschien wel belangrijker dan ooit en daarom wordt het educatief programma, dat al sinds 2016 bestaat, naar een hoger niveau getild. Het doel in 2023 is 100.000 leerlingen bereiken via gastlessen en meer veteranen te inspireren hun verhaal te delen. 

Veteraan Thamara Batenburg uit Middelburg is ambassadeur van Veteraan in de klas
Veteraan in de Klas wil met 100.000 scholieren gesprek over oorlog, vrede en veiligheid aangaan in 2023. “Ik hoop dat leerlingen van mijn gastles leren, net zoals ik altijd wel iets van hen leer.” Het Nederlands Veteraneninstituut (NLVi) maakt zich hard voor de erkenning en waardering van veteranen en optimale zorg voor deze veteranen en hun gezinsleden. Het betrekken van de jongere generatie is daarbij van groot belang. Het programma Veteraan in de klas werd daarom in 2016 geïntroduceerd met als doel meer educatie te bieden over veteranen, door veteranen. Het programma maakt geweldsincidenten, maatschappelijke thema’s en moeilijke persoonlijke ervaringen bespreekbaar met leerlingen. Inmiddels zijn er al ruim 220 vrijwillige gastsprekers aangehaakt en 6.000 gastlessen gegeven, waarmee in totaal al ruim 50.000 leerlingen zijn bereikt. Het Nederlands Veteraneninstituut heeft de ambitie om deze aantallen flink te verhogen.

Kennis en ervaring delen
Gedurende de zes jaar dat Thamara als gastspreker actief is deelt zij waardevolle lessen, voornamelijk met studenten van het hoger onderwijs. Daar vertelt zij over haar ervaringen tijdens haar diensttijd. Tijdens een gastles komen verschillende onderwerpen aan bod. Denk aan wat het betekent om een veteraan te zijn, hoe het is om als militair lang van huis te zijn in een risicovol gebied, wat een oorlog- of gevechtssituatie doet met een mens, hoe het is om op missie te gaan en wat je daar meemaakt. “Ze zijn altijd ontzettend enthousiast en vragen erg veel. Ik merk ook dat het komt doordat de onderwerpen vrede en veiligheid nu veel leven bij studenten. Ze krijgen veel dingen mee over de oorlog in Oekraïne. Dat zie ik dan weer terug in de vragen die zij aan mij stellen, zowel de soort vragen als het aantal vragen. Dat ik die dan kan beantwoorden of het er met hen over kan hebben, geeft mij wel het gevoel dat ik kan bijdragen aan onze burgermaatschappij. Een boodschap die ik altijd probeer mee te geven is dat veiligheid bij jezelf begint, maar daar hoort je omgeving ook bij,’’ aldus Thamara.

Imago van veteranen veranderen
Thamara merkt dat leerlingen tijdens haar gastlessen op een andere manier over het werk van veteranen gaan nadenken. Thamara: “Elke veteraan heeft een uniek verhaal. De kracht van een persoonlijk en uniek verhaal zit hem in dat je alles kan vertellen en meegeven. Van begin tot eind, elke situatie kan je beschrijven. Het laat ook zien dat ik als veteraan ook gewoon een mens ben met gevoel, want dat lijken ze soms wel eens te vergeten. Ze leren mij beter kennen en begrijpen, evenals wat het betekent om veteraan te zijn.” Op deze manier dragen de gastlessen van Thamara bij aan een meer passend beeld van wat veteraan zijn betekent en laat zij zien wat de waarde van een goede dialoog aangaan is. Vijf jaar was Thamara actief binnen Defensie, van 1996 tot en met 2001, en is op missies geweest naar Bosnië-Herzegovina, Macedonië en Kosovo. Vandaag de dag woont zij in Middelburg en werkt zij bij de Nationale Nederlanden en runt zij samen met haar vriend een Spaans Restaurant (El Mosquito in Middelburg). Het verhaal van Thamara Batenburg is te lezen op de website van het Nederlands Veteraneninstituut: https://www.nlveteraneninstituut.nl/educatie/.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief