Afbeelding
Foto: Istock

UWV: ‘Arbeidsmarkt Zeeland blijft zeer krap, ondanks eerste lichte afname’

Door: Redactie Algemeen

ZEELAND - In het vierde kwartaal van 2022 is de spanning op de arbeidsmarkt in Zeeland voor het eerst sinds eind 2021 licht afgenomen. De arbeidsmarkt blijft echter zeer krap: voor elke direct inzetbare werkzoekende waren er aan het einde van afgelopen jaar gemiddeld 6,5 openstaande vacatures. Dat blijkt uit cijfers van UWV. 

Door de aanhoudende krapte blijft het voor werkgevers moeilijk om nieuw personeel te werven. In het vierde kwartaal van 2022 daalde het aantal openstaande vacatures in Zeeland van zo’n 11.600 naar 10.000 (-14 procent). Tegelijkertijd nam het aantal personen met een verstreken WW-duur van maximaal een half jaar juist iets toe, van ongeveer 1.300 naar 1.500 (+18,5 procent). Samen zorgt dat voor de eerste voorzichtige afname van de spanning sinds eind 2021. Jaar op jaar is echter nog altijd een flinke stijging zichtbaar.

De huidige stagnering biedt de Zeeuwse arbeidsmarkt dus wat lucht, maar van een kentering is geen sprake. In zorg- & welzijnberoepen en pedagogische beroepen steeg de spanning zelfs weer ten opzichte van het derde kwartaal van 2022.

Seizoensinvloeden
In Zeeland neemt de arbeidsmarktspanning traditioneel licht af in het vierde kwartaal. Dit komt mede door seizoensinvloeden, die met name in de horeca en agrarische beroepen merkbaar zijn. In de relatief grote Zeeuwse horecasector daalt het aantal vacatures voor beroepen als kelners en barpersoneel steevast aan het einde van het jaar. Dit jaar is de arbeidsmarktspanning voor een ‘winterdip’ alsnog erg hoog.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief