Een tekening van de Oekraïense kunstenaar Oleg Kharchenko
Een tekening van de Oekraïense kunstenaar Oleg Kharchenko Foto: Hans Overvliet

Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Oleg Kharch (Oekraïne) exposeert in ruimteCAESUUR in Middelburg, van zaterdag 1 april tot en met zondag 21 mei 2023. De expositie wordt zaterdag om 16.00 geopend in de galerie in de Lange Noodstraat.

Als begeleidend schrijven bij deze tweede tentoonstelling in ruimteCAESUUR schreef Oleg op verzoek van curator Hans Overvliet een tekstje (vertaling Hans Overvliet): “Een klein fragment uit de gigantische oorlog. Op 1 maart hadden we treinkaartjes en een hoofd vol angst en onzekerheid. Onze voeten brachten ons ertoe om naar het treinstation van Kiev te wandelen. De metro bracht ons naar het dichtstbijzijnde station. En ging snel verder totdat we de sirene hoorden over luchtalarm.” ( . . . ) “Twee kunstenaars met familie: Oleg Kharch en Olga Shuvalova op weg naar het dorp Radekhiv, district Lyuboml, regio Volyn, 16 kilometer van de Poolse grens en 40 kilometer van de grens met Wit-Rusland. Hier probeerden de kunstenaars onderdak te vinden bij hun familieleden. En om niet achter de laptop te zitten op zoek naar een toestroom van vreselijk nieuws uit Kiev is het beter om brandhout te hakken om het huis te verwarmen. Na hard werken was het altijd makkelijker om naar de zonsondergang te kijken.” ( . . . ) “Boven de grens een beveiligingsgevechtsvliegtuig in de lucht. Een opmerkelijk wit beschermend strooisel achterlatend op een diepblauwe achtergrond. Maar ik voelde me verward. Ik vroeg mijn schoonzoon om papier te halen, ze vonden een balpen en ik begon iets te tekenen.”

Tekeningen
De 1 op1 kopieën van de tekeningen die Oleg maakte zijn vanaf 1 april in ruimteCAESUUR te zien. De originelen worden hopelijk parallel ter zelfder tijd geëxposeerd in Zaporizhzhia on de Oekraïne. ’Hopelijk’ omdat op 25 maart j.l. ook Zaporizhzhia onder aanvallen van drones had te lijden. De geëxposeerde A3 werken bij worden verkocht voor € 20,- per stuk. Op de achterzijde bevestigt men de tekst die Oleg bij elk werk afzonderlijk schreef. Uiteraard gaan alle inkomsten naar de familie van Oleg. De gekochte werken kunnen na de tentoonstelling worden opgehaald.

Meer informatie op https://www.caesuur.nu/.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief