Burgemeester Bergmann met de decorandi in het stadhuis in Middelburg
Burgemeester Bergmann met de decorandi in het stadhuis in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Dertien decorandi in gemeente Middelburg bij Lintjesregen 2023

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Vandaag, 26 april 2023, zijn ook in Zeeland de Koninklijke onderscheidingen toegekend.  In Middelburg werden de onderscheidingen uitgereikt door Burgemeester Bergmann, in de burgerzaal van het stadhuis.

Nederland kent ongeveer 100 officiële onderscheidingen. De ridderorden hebben een speciale positie. Zijne Majesteit de Koning tekent als Grootmeester van de orden voor iedere toe te kennen onderscheiding. Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is de vijfde graad in de orde. Bij personen die worden benoemd tot Ridder gaat het doorgaans om verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis. Dit in tegenstelling tot de graad Lid waar het vooral gaat om personen die lokaal verdienstelijk zijn (dus binnen de gemeentegrenzen). De decorandi in gemeente Middelburg zijn dit jaar:

1. Mevrouw D. Abitbol - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Decoranda (75 jaar), geboren in Casablanca, Marokko, is op haar 14e naar Israël geëmigreerd. Aldaar in Kibboets Mishmar Hasharon gewerkt. Later trouwde ze een Nederlandse man en verhuisde naar Nederland. Zij zet zich al vele jaren in voor de Joodse Gemeente Zeeland. Als bestuurslid onderhoudt zij de sociale contacten van de leden, bezoekt de zieken, is zeer begripvol, medelevend en gepassioneerd. Zij doet de boodschappen voor zieken, vult medicijnboxen, verzorgt pakketten en staat dag en nacht klaar voor mensen die haar nodig hebben. Ze verzorgt zelfs de mensen tot na hun overlijden op Joods religieuze wijze. Dit alles met haar kennis en ervaring als oud-verpleegkundige. Mevrouw Abitbol is een bevlogen vrouw die zich het lot van haar medemensen zeer aantrekt. Naast haar inzet voor de Joodse Gemeente Zeeland werkt zij al 36 jaar als vrijwilliger voor Joods Maatschappelijk Werk in Amsterdam en in de regio Zeeland.

2. De heer Robert Jan Nico Bastian - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Decorandus (76 jaar) is 25 jaar actief voor de wijk Dauwendaele, wordt gezien als een ambassadeur voor de wijk, een teamplayer en verbinder. Als lid van de verkeersgroep heeft hij zich ingezet om de verkeersveiligheid in de wijk te bevorderen door voorstellen naar de gemeente te doen, onder andere de aanleg van een fietspad langs de Schroeweg en dubbele fietspaden op de Schroebrug en voetgangersbrug. Op sociaal gebied heeft hij eerst als lid en daarna als voorzitter van de wijkcommissie contacten gelegd en onderhouden met onder andere CitySeeds en Pennywafelhuis. Ook pleitte hij bij elke gelegenheid en op elk niveau voor betaalbare woningen en voor 65+ woningen in de wijk. Daarnaast doet decorandus vrijwilligerswerk voor de Protestantse Gemeente Middelburg.

3. Mevrouw Francisca van Dijk-de Bloeme - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Decorandus (79 jaar) is een bekende balletdanseres en wordt gezien als een topvrouw in de danssector. Op basis van de grote bijdragen van decorandus aan het culturele leven in Nederland, waaronder aan Het Zeeuws Orkest en Stichting DanZee, kan gesteld worden dat haar hele leven is gewijd aan kunst en cultuur.
Mevrouw van Dijk was onder andere ook jaren directeur van de Rotterdamse Dansacademie. Ze is een ultieme verbinder, dansambassadeur, stimulator en bovenal aanstekelijk bezield en bevlogen. Ze was en is zeer verdienstelijk en verrijkend voor de gehele podiumkunstensector in Zeeland en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Zeeuwse Concertzaal en daarmee aan het versterken van professionele en amateuristische muziekbeoefening in Zeeland.

4. De heer Johannes Carel Everaars - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Decorandus (75 jaar) is reeds 30 jaar, vanaf 1991 tot heden, betrokken bij de Vereniging Cuisine Culinaire Nederland, zowel op landelijk als provinciaal niveau. Hij is/was secretaris, voorzitter, leider, chef, lid jurylid, vertegenwoordiger culinaire manifestaties, lid receptuurcommissie en vinoloog. Daarnaast is/was hij lid OR/GO, CNV, vanaf 1971 en bestuurslid personeelsvereniging Waterschap Scheldestromen tussen 1985 en 2012.

5. De heer Michiel Cornelis Gabrielse - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Decorandus (80 jaar) is onder andere 35 jaar bestuurslid, vrijwilliger en lichttechnicus bij Podium Reimerswaal, al 40 jaar lichttechnicus bij toneelvereniging De Reilanders in Rilland en 30 jaar bij ZCA (Zeeuws Centrum voor Amateurtoneel). Hij is landelijk bekend als de oudste nog actieve theatertechnicus van Nederland en is in Nederland een van de hoogst aangeschreven huistechnici van kleinere theaters. Zowel zijn technische kunde als zijn markante persoonlijkheid maken dat hij een geliefd man is in de theaterwereld, zowel bij de artiesten als bij de reizende theatertechniek. Hij wordt gezien als een begrip onder bekende Nederlandse cabaretiers en heeft aan het Zeeuwse culturele leven een zeer belangrijk, absoluut niet te onderschatten bijdrage geleverd. Verder is hij op diverse terreinen actief geweest als vrijwilliger. Op het gebied van handbal: scheidsrechter, voorzitter en begeleider 1e damesteam; voetbal: stadionspeaker, elftalbegeleider en bardienst.

6. De heer Pieter Gillis Geschiere - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
(nr. 6 en 7 is een echtpaar)
Decorandus (64 jaar) is sinds 1998 betrokken bij het Rode Kruis als vrijwilliger. Daarnaast is hij al 30 jaar actief als vrijwilliger voor ZGG (Zending Gereformeerde Gemeente). Hij heeft hiervoor verschillende taken op zich genomen op vrijwilligersbasis: secretariële taken, organiseren van zendingsmarkten, bestuursfuncties, oprichten van kringloopwinkel Ramsjburg in Middelburg, organiseren van oud papier ophalen voor de ZGG, enz. Decorandus is vanaf 1992 tot heden, vertegenwoordiger penningmeester oud papier bij het Regionaal Overleg Papier Actie Zuid Nederland (ROPAZ). En vanaf 2010 mantelzorger voor beide ouders. Alle werkzaamheden verricht hij naast zijn fulltime baan bij Damen Shipyards in Vlissingen.

7. Mevrouw Pieternella Apolonia Geschiere-Overbeeke - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Decoranda (62 jaar) is al ruim veertig jaar (vanaf 1980) verbonden aan het Rode Kruis. Vanuit haar persoonlijke levensovertuiging zet zij zich op diverse manieren in voor de medemens en de maatschappij. Dit doet zij niet alleen op Walcheren en in Nederland, maar ook ver buiten onze landgrens. Tijdens de Balkanoorlog in de jaren ‘90 verzorgde ze de vluchtelingen aldaar en ging per trein met honderden gewonde vluchtelingen terug naar Nederland. Zij legde werkbezoeken af naar Bulgarije als teamleider in 2011, 2013 en 2018 met allerlei rolstoelen, rollators, looprekken, kleding en een bus die door de vrijwilligers Rode Kruis geschonken werd aan oudere Bulgaarse mensen. In 2018 is ze met een groep scholieren naar Kyustendil in Bulgarije afgereisd om hen kennis te laten maken met het Bulgaarse Rode Kruis en hen te begeleiden tijdens een regionale EHBO wedstrijd.

Decoranda organiseerde in Bulgarije ook EHBO-wedstrijden waarmee ze met de opbrengst wasmachines aanschafte voor het plaatselijke tehuis in Kyustendil. In Sofia woonde zij een internationale conferentie bij over psychosociale zorg. Voor het Rode Kruis Walcheren is zij vanwege een samenwerkingsverband al verschillende keren afgereisd naar de stad Kyustendil om voedsel, kleding en medicijnen te brengen naar kwetsbare ouderen in afgelegen gebieden. Decoranda heeft ook meegedaan aan landelijke en internationale EHBO-wedstrijden als ploegcommandant EHBO, zelf in 2007 Nederlands kampioen. Ze heeft een grote maatschappelijke betrokkenheid, naast de zorg voor haar 4 opgroeiende kinderen. Elna Geschiere is verder bij Het Rode Kruis instructeur en vrijwilliger regionale en landelijke evenementen, begeleider bij calamiteiten als lid Noodhulpteam Rode Kruis. Dit hield ook in jaarlijkse kwalificatie opleidingen volgen en altijd bereikbaar zijn. Vanaf 2016 vrijwilliger LOTUS-kring. Verricht(te) sinds 2010 mantelzorg voor haar ouders, nu alleen nog voor haar moeder.

8. De heer Pieter Andries Maas - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Decorandus is (80 jaar) al sinds 1990 hoofdbestuurslid van Aviornis International Nederland, een landelijke vogelvereniging met zusterorganisaties in het buitenland. De organisatie is opgericht in 1979 en heeft ongeveer 2.500 leden. Dhr. Maas is als hoofdbestuurslid belast met de wetgeving. Daarnaast heeft hij geholpen bij de oprichting van regio Zeeland van Aviornis en is daar al jaren voorzitter van. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de vogelgriep in 2003. De heer Maas was het aanspreekpunt voor de leden en tevens onderhield hij contact met de overheid. Het ruimen van vogels bij hobbydierhouders was een trieste zaak waarbij veel emoties loskwamen. Ook nu is de vogelgriep weer actueel en is de heer Maas nog steeds de contactpersoon in deze en besteedt hij hier veel tijd en energie aan. De heer Maas heeft zich ontwikkeld tot een autoriteit op het gebied van wetgeving nationaal en internationaal en Dierenwelzijn. In de loop der jaren is de heer Maas expert geworden op het gebied van het houden van en kweken met bijzondere en zeldzame vogels.

Bovendien is decorandus vanaf de oprichting in 2006 tot op heden belangeloos betrokken bij KleindierNed, een overlegorgaan van dierhouderijorganisaties, voorheen verenigd in de Nederlandse Werkgroep Pluimvee en Parkvogels (NWPP). De deelnemende houderij-organisaties hebben gezamenlijk nabij de 50.000 leden. De belangen van de dierhouder is voor decorandus een dagtaak geworden. Hij is een veel geraadpleegde vraagbaak voor collega liefhebbers. Hij is een stimulerende kracht achter vele samenwerkingen en doet dit werk onbaatzuchtig. Dhr. Maas heeft van het promoten en behartigen van de hobbydierhouderij zijn levenswerk gemaakt. Ook heeft hij jarenlang mantelzorg verleend aan zijn vrouw en twee zonen. Zijn vrouw had een chronische spierziekte en kwam in een rolstoel terecht. Hij heeft haar verzorgd tot aan haar dood. Vervolgens bleek dat zijn twee zoons ook deze chronische ziekte hadden en beiden ook in de rolstoel terecht kwamen. Hij heeft ook jarenlang mantelzorg verleend aan hen. Inmiddels zijn ook zijn beide zoons overleden. Zijn oudste zoon is recentelijk overleden, namelijk 16 juli 2022.

9. Mevrouw Claudine Nitzsche - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Decoranda (72 jaar), geboren in La Guaira, Venezuela, is ruim 40 jaar bestuurslid en vrijwilliger bij het Rode Kruis geweest. Vol overtuiging heeft zij zich al die jaren ingezet voor de medemens en de maatschappij. Daarnaast is ze vrijwilliger bij Stichting Landschapsbeheer Zeeland, dat zich bezighoudt met landschap gerelateerd werk, zoals onderhoud en herstellen oude boomgaarden.

10. De heer Arie Schot - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Decorandus (67 jaar) stelt zich al zijn hele leven dienstbaar op, heeft altijd oog en oor voor iedereen. Dit kwam niet alleen tot uiting in zijn werk, maar ook daarbuiten.

· Hij was ruim 27 jaar koster bij de Gereformeerde Gemeente in Aagtekerke (een deels betaalde, deels onbetaalde functie);
· Ruim 16 jaar raadslid/fractievoorzitter van de SGP/CU in de gemeente Veere. Daarvoor steunfractielid van de SGP gemeente Mariekerke;
· Bijna 2 jaar wethouder gemeente Veere;
· Veel vrijwilligerswerk bij en voor zijn 6 kinderen, een man met 2 rechterhanden;
· Staat altijd klaar voor anderen. Bezoekt ouderen, is sparringpartner voor allerlei mensen, mantelzorger;
· Na zijn pensionering vrijwilliger op de buurtbus in Middelburg;
· Vrijwilliger bij Ramsjburg, een kringloopwinkel in Middelburg;
· Vrijwilligerswerk voor Zuidzorgt (gereformeerde gemeente Middelburg-Zuid)-- stichting Presentis;
· Sinds kort neemt hij deel in de interkerkelijke werkgroep voor Oekraïense vluchtelingen.

11. Mevrouw Adriana Pieternella van Tatenhoven-Speijer - Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Decoranda (86 jaar) verricht al 40 jaar vrijwilligerswerk voor het Leger des Heils in Middelburg. Ondanks haar hoge leeftijd doet ze dit nog steeds erg trouw. Ze sorteert kleding en staat enkele dagdelen in de kledingwinkel van het Leger des Heils in Middelburg. Bovendien onderhoudt ze sociale contacten met bezoekers, cliënten van AMW en vluchtelingen, die haar lieve, attente betrokkenheid enorm waarderen en zich hierdoor gesteund voelen in wie zij zijn, ongeacht afkomst, religie of andere culturen.

12. Mevrouw Jannetje Kornelia Vermeule-Doene - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Decoranda is 66 jaar en zit al 60 jaar in de turnwereld, waarvan 50 jaar als vrijwilliger. Eerst in Zeeland en later nationaal en internationaal, onder andere als trainer, jurylid, woordvoerder en persvoorlichter, zoals bij de Olympische Spelen in Rio in 2016 en de WK in Rotterdam. Mevrouw Vermeule heeft zich lange tijd ingezet voor de gymnastiek in het algemeen, haar bestuurders en sporters, voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie als lid en internationaal jurylid, Dutch Gymnastics, MTV Middelburg, als schrijver wedstrijdverslagen voor de Provinciale Zeeuwse Courant, secretaris en communicatiemedewerker Landelijke productgroep damesturnen. Zij gaat in maart 2023 na een dienstverband van 40 jaar met pensioen als uitvoerder van de administratie en operationeel manager van de watersportvereniging Arne. Zij leverde voor de vereniging prestaties die verder gingen dan wat van iemand kan worden verwacht in loondienst. Verder is ze mantelzorger en praktiserend bonus-oma.

13. De heer Adriaan Jan Wannee Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Decorandus (70 jaar) is sinds 2010 bestuurslid en penningmeester van het landelijk bestuur, de synode van de Noodgemeente Geradja Protestan Maluku de Belanda (NGPMB). Daarnaast is hij al 30 jaar vrijwilliger voor alle collega penningmeesters van de plaatselijke NGPMB-gemeenten in Nederland en heeft als plaatselijk en landelijk penningmeester van de NGPMB met zijn adviezen in het bijzonder ten aanzien van financiële kwesties bewezen een empathische en zeer gedreven collega te zijn. Plaatselijke verenigingen, kerkelijk of anderszins, betrokken bij de NGPMB of andere Molukse of Nederlandse kerken, heeft hij op bewonderenswaardige wijze geholpen met hun financiële kwesties. Ook het Synode Bestuur van de NGPMB, de moederkerk op Ambon, op de Molukken, heeft hij verschillende keren in de afgelopen jaren met zijn expertise bijgestaan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief