Afbeelding
Foto: Joan Krüse

Expeditie Next: een uitzinnige dag vol wetenschap in Middelburg

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Expeditie NEXT, hét Nationale Wetenschapsfestival, beleefde gisteren een uitzinnige dag vol wetenschap in het centrum van Middelburg. Meer dan 5.000 kinderen en hun ouders gingen op avontuur langs ruim honderd wetenschapsactiviteiten verspreid door de binnenstad van het Zeeuwse Middelburg. Het festival werd georganiseerd door de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) in samenwerking met het Nederlandse wetenschapsveld en regionale partners, zoals de gemeente Middelburg en de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen & Hans Lipperhey Museum. Tijdens de feestelijke afsluiting werd aangekondigd dat Expeditie NEXT volgend jaar,op woensdag 1 mei, terugkeert in de binnenstad van Zutphen.

Tijdens Expeditie NEXT werden de bezoekers (kinderen in de basisschoolleeftijd en hun ouders/verzorgers) enthousiast gemaakt voor de wetenschap. Onder leiding van de fictieve professor Nova Next en haar zes vrienden konden de kinderen op expeditie gaan door de binnenstad van Middelburg. Professor Nova Next is een wetenschapper uit het jaar 2100. Zij kampte met een groot probleem: in de toekomst is alle kennis kwijtgeraakt. Daarom was zij teruggekeerd naar 2023 om kinderen en hun ouders/verzorgers om hulp te vragen om die kennis terug te vinden. Die kennis was te vinden bij de honderden activiteiten die er vandaag te bezoeken waren.

De ruimte in met André Kuipers
Kinderen konden de ruimte in met niemand minder dan André Kuipers of deden mee aan de grote reptielenquiz met Sterrin Smalbrugge. Ze gingen op expeditie met Boswachter Tim om op zoek te gaan naar de staat van de biodiversiteit in het centrum van Middelburg. Ze deden ook mee aan de Grote Feit of Fabel Quiz met Klaas van Kruistum en konden al hun vragen stellen aan wetenschappers tijdens Vragenvuur met Diederik Jekel.

Regionale en lokale samenwerking
Veel van de activiteiten van vandaag zijn tot stand gekomen in nauwe lokale en regionale samenwerking: met de gemeente Middelburg, de Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen, het Hans Lipperhey Museum, de HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt, het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, de Zeeuwse Bibliotheek Middelburg, het Zeeuws Museum en het NIOZ.

Van de Levende Dijk tot de Vlasstraat
Zo heeft de HZ University of Applied Sciences een speciale ‘Vlasstraat’ ontwikkeld waarin kinderen een reis door de tijd konden maken en alles konden leren over de oude én nieuwe manieren om het typische Zeeuwse product vlas te gebruiken. Het NIOZ liet in samenwerking met het Watersnoodmuseum en de TU Twente zien hoe we samen met de natuur Nederland kunnen beschermen tegen het water. De zoute natuur kan ons een handje helpen en er zijn steeds betere dijken nodig. Zo leerden de kinderen dat een levende dijk beter beschermt tegen golven dan een dijk van beton.

2024: Expeditie NEXT in Zutphen
Tijdens de feestelijke afsluiting maakte de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) bekend dat het wetenschapsfestival Expeditie NEXT volgend jaar terugkeert. Op woensdag 1 mei 2024 is het festival te gast in de binnenstad van Zutphen. NWO voorzitter Marcel Levi gaf aan blij te zijn met de keuze voor Zutphen: “Na een geweldige editie in 2022 in het Friese Franeker en een fantastische dag vandaag in het Zeeuwse Middelburg, ben ik zeer verheugd dat wij volgend jaar onze tenten weer in een heel ander deel van Nederland kunnen opzetten. Het aftellen kan beginnen.”

Praktische informatie
Het festival vond vandaag plaats in het centrum van Middelburg. Van 11:00 tot 17:00 uur stond de binnenstad geheel in het teken van de wetenschap. Tussen de Markt en het Abdijplein vonden meer dan 100 wetenschapsactiviteiten plaats.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief