Angela en Jente Boone met hond Novia.
Angela en Jente Boone met hond Novia. Foto: Marielja ten Bruggencate

De Week van de Jonge Mantelzorger

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – Bij het woord mantelzorger denken de meeste mensen aan een volwassene die voor een familielid zorgt: een hulpbehoevend kind, een zieke partner of een bejaarde ouder. Maar ook kinderen en jongeren kunnen mantelzorger zijn, als zij opgroeien met een hulpbehoevende in hun omgeving waar zij zorg aan verlenen. Mantelzorger zijn is dagelijkse realiteit voor een kwart van de jongeren. In de Week van de Jonge Mantelzorger, vanaf 1 juni 2023, vraagt Stichting Manteling aandacht voor deze jonge mantelzorgers omdat zij die niet te missen zijn.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Jonge mantelzorgers verlenen zorg binnen hun familie, hebben extra zorgen of missen zelf zorg en aandacht, doordat iemand in hun directe omgeving een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid, verslaving en/of taalachterstand heeft. Jonge mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige aandacht, omdat de focus binnen het gezin vaak naar de hulpbehoevende gaat. 

Gewend
Jente Boone (15) is ook mantelzorger. Hij en zijn moeder leven samen in een bijzondere symbiose. Hij heeft sinds zijn zesde diabetes. Later werd bij haar borstkanker geconstateerd. Angela Boone doorliep het behandelingstraject. De borstkanker genas, maar als gevolg van alle behandelingen kreeg ze chronische myeloïde leukemie. “Mijn energie is heel beperkt. Omdat Jente en ik samen een gezin vormen heeft mijn ziekte grote invloed op hem. Al van jongs af aan helpt hij mee in het huishouden: afwassen, bed opmaken, dat soort dingen. Ook laat hij regelmatig onze hond uit. Soms kan ik het gewoon niet.” De mentale belasting is voor Jente zwaarder dan de praktische taken die hij van zijn moeder overneemt. “Ik ben het gewend. We leven samen. Dat gaat goed zo,” zegt hij terwijl hij zijn schouders lichtjes ophaalt.

Gastgezin
Het gezin heeft steun aan vrienden en kennissen. Jente kan terecht bij een gastgezin als hij daar behoefte aan heeft. Samen een weekendje weg, even geen zorgen. Ook als zijn moeder naar het ziekenhuis moet kan Jente bij het gastgezin terecht. Er staan altijd mensen klaar die gebeld kunnen worden als er een noodsituatie is. Vorig jaar werd Angela ziek door trombose. “Ik heb de mensen gebeld die ik moest bellen en de hond naar het opvangadres gebracht. Daar hebben we goede afspraken over gemaakt, dus ik wist wat ik moest doen.” Gelukkig gaat het nu al een tijd goed, met beide, want ook de diabetes van Jente vraagt veel zorg en aandacht van moeder en zoon. “Kinderen met diabetes kunnen niet zorgeloos opgroeien. Elke dag moeten ze berekenen wat ze eten en hoeveel insuline daarvoor nodig is. Sportactiviteiten en schooluitjes zijn niet vanzelfsprekend.”

Manteling
Dankzij de inzet van deze jonge mantelzorgers kunnen gezinnen blijven draaien. Om hen bij te staan heeft Stichting Manteling vrijwillige maatjes voor jonge mantelzorgers. De maatjes bieden gezelschap, afleiding en een luisterend oor. Maar ook ondersteuning bij praktische zaken en het samen ondernemen van activiteiten. Alle jonge mantelzorgers die bij Stichting Manteling bekend zijn krijgen een presentje. Ben of ken jij een jonge mantelzorger of wil je maatje worden? Ga dan naar www.manteling.nu.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief