100 jaar Veere in Grafiek
100 jaar Veere in Grafiek Foto: Museum Veere

100 jaar Veere in grafiek

Door: Redactie Algemeen

VEERE - Vanaf 10 juni 2023 is in Museum Veere de tentoonstelling 100 jaar Veere in grafiek te zien. Hiermee geeft het museum een herwaardering aan de grafische kunst in het algemeen en de Veerse grafiek in het bijzonder.

Grafiek is aan het einde van de negentiende eeuw tot medio twintigste eeuw immens populair. Het was een geaccepteerde kunstvorm en voor iedereen betaalbaar. Ter verfraaiing van eigen huis en haard werden met name etsen en litho’s aangeschaft. Het is dus niet zo gek dat er veel grafiek werd gemaakt, ook in Veere, of misschien juist in Veere? De productie was er opvallend hoog, zeker wanneer je deze vergelijkt met die in het nabijgelegen Domburg. Een aantal Veeristen nam hun talent als graficus mee naar Veere, anderen ontwikkelden zich verder in grafische technieken -wellicht geïnspireerd door de andere aanwezige grafici.

De mooiste en belangrijkste werken
De belangstelling voor grafische kunst is sinds de jaren 1950 flink afgenomen, de prachtigste verfijnde werken liggen vaak ongezien in depot, zo ook in Museum Veere. Voor deze tentoonstelling zijn door gastconservator Joost Bakker de mooiste en belangrijkste werken geselecteerd die een beeld geven van circa 100 jaar grafische kunst in Veere.
De expositie in de Schotse Huizen omvat werken van Walter Vaes, Dirk van Gelder, Rudolf Schönberg, Louis Heymans, en Wim Vaarzon Morel jr.

100 jaar Veere in grafiek is te zien van 10 juni 2023 t/m 5 november 2023 in Museum Veere.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief