Dansproject Crossings in de Grote Kerk Veere
Dansproject Crossings in de Grote Kerk Veere Foto: Lindy Huibregtse

Ontroerende ontmoetingen in dansproject Crossings

Door: Redactie Algemeen

VEERE - Op vrijdag 2 juni is de dansvoorstelling Crossings opgevoerd voor publiek in de Grote Kerk Veere. Jongeren van de asielopvang locaties in Middelburg en Vlissingen, en studenten van het MBO Dans werkten in 3 dagen toe naar deze moderne dansvoorstelling. Zij deden dat onder leiding van dansdocenten van het Nederlands Dans Theater (NDT) in samenwerking met stichting de Vrolijkheid. Voor sommigen was het de eerste keer dat zij deelnamen aan dans, of kennis maakten met moderne dans.

Crossings is gemaakt met een samengesteld gezelschap van zes MBO Dans studenten en negen bewoners van de drie asielopvanglocaties in Middelburg en Vlissingen in de leeftijd van 18-25 jaar. Vijftien jongeren die elkaar nog niet kenden, met verschillende achtergronden en verschil in danservaring. De trainingsdagen draaiden voornamelijk om ontmoeting, samen creëren en het plezier in moderne dans. Dansdocenten Dalton Jansen en Linda van Dijk van NDT hebben het proces begeleid tot een voorstelling voor op het podium van de Grote Kerk Veere. Voor een publiek van tachtig betrokkenen en medebewoners van het azc is het geheel succesvol opgevoerd op de vierde dag van een intensieve dansweek.

Ontmoetingen
De groep deelnemers is in korte tijd naar elkaar toe gegroeid. De eindvoorstelling was een ontroerende afsluiting van een bijzondere week en vooral het begin van meer. Nieuwe vriendschappen en nieuwe kansen. Of er een vervolg komt is nog niet zeker, maar er zijn intenties uitgesproken en afspraken gemaakt. Alle deelnemers hebben een certificaat ontvangen.

De Vrolijkheid
De Vrolijkheid investeert met kunst in de ontwikkeling en empowerment van kinderen, jongeren en hun ouders in asielopvangcentra op meer dan vijfentwintig azc’s in Nederland. Op het azc in Middelburg is de Vrolijkheid sinds 2018 actief en werkt samen met verschillende kunstenaars.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief