Het Rode Torentje is terug bij Café Tympaan in Middelburg
Het Rode Torentje is terug bij Café Tympaan in Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Het Rode Torentje is terug bij Café Tympaan in Middelburg

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Bijna twee jaar nadat de zoektocht werd gestart naar het verdwenen rode torentje dat altijd boven de entree van Café Tympaan in Middelburg had gehangen hangt het mooie monumentje nu weer boven de deur van het café aan de Markt, gerestaureerd en wel.

In de zomer van 2021 vroeg Middelburger Rob Dreesens zich op Facebook af waar het rode torentje was gebleven. Het was toen al een paar jaar verdwenen. Het bleek dat de pandeigenaar het torentje van de voorgevel had gehaald omdat het in zeer slechte toestand verkeerde. Hij wilde het best laten restaureren maar hij ging er vanuit dat dit een kostbare aangelegenheid zou worden. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw dreigde het torentje ook al eens verloren te gaan, en verdween het ook van de gevel. Toen maakten ‘de vrienden van Middelburg’ zich hard voor herstel. Ook zij traceerden ‘De Rode Toren’ en lieten het restaureren. In december 1991 werd het opgeknapte torentje feestelijk onthuld in bijzijn van de oude heer van Sluijs, die jarenlang zijn winkel in dierenvoeding dreef aan Markt 83.

Dik drie decennia later wierp Middelburger Karel van de Beek zich op als redder van het torentje. Eerder restaureerde hij onder meer ook de kern van de oude arend van De Kloveniersdoelen. Omdat hij Middelburgs erfgoed koestert bood hij zijn diensten gratis aan. Van de Beek werkte ruim twee maanden aan de restauratie. Vanochtend is het torentje op z’n plek gehangen, met hulp van Melis Kraanverhuur. Dat bedrijf stelde gratis een hoogwerker beschikbaar. Het torentje is terug. Daar waar het al minstens 170 jaar hoort!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief