Presentatie Tiny Forest Koudekerke
Presentatie Tiny Forest Koudekerke Foto: Gemeente Veere

Een Tiny Forest voor Koudekerke

Door: Redactie Algemeen

KOUDEKERKE - Op donderdag 25 mei 2023 was er tijdens de dorpsraadvergadering in Koudekerke een presentatie te zien van de gemeente Veere in samenwerking met IVN Natuureducatie. Tijdens deze presentatie deelde de gemeente Veere mede waarom zij trots is op de komst van een Tiny Forest in Koudekerke.

Waarom een Tiny Forest? Naast het feit dat de gemeente Veere heeft gedeeld waarom zij trots is op de komst van een Tiny Forest, kwam ook naar voren waar een Tiny Forest aan kan bijdragen. Het is namelijk niet alleen een plek om elkaar te ontmoeten en een functie als buitenlokaal voor de scholen in Koudekerke. Denk ook aan het bijdragen aan biodiversiteit, de functie als waterberging en het tegengaan van hittestress.

Samenwerking Basisscholen
De directeuren van basisscholen ’t Klinket en De Sprong hielden een enthousiaste pitch over hun ideeën en voordelen van de komst van het Tiny Forest. Vanuit IVN Natuureducatie is met onder andere subsidie vanuit de Provincie en Gemeente Veere in 2019 het schoolplein van ’t Klinket vergroend. De Sprong wordt dit jaar nog voorzien van een groen schoolplein. Een groen schoolplein sluit perfect aan bij het idee van een Tiny Forest. Op groene schoolpleinen leren kinderen spelenderwijs over de natuur. Voorafgaand aan de dorpsraadvergadering brachten de leerlingen van groep 4 van beide scholen flyers rond bij de buurtbewoners van het Tiny Forest. In deze flyers stond informatie over het concept Tiny Forest en ook de aankondiging om de dorpsraadvergadering bij te wonen, waar ook een aantal buurtbewoners op af kwamen. Daarnaast worden de leerlingen van groep 4, volgend schooljaar groep 5, opgeleid tot Tiny Forest Rangers.

Gift aan de samenleving
Het Tiny Forest is een gift van Rabobank Zeeuwse Delta. Zij schenken vier Tiny Forests aan Zeeuwse inwoners om te vieren dat Rabobank Walcheren/Noord-Beveland en Rabobank Oosterschelde vorig jaar zijn samengegaan. In de gemeente Tholen, Borsele en Middelburg zijn de Tiny Forests al geplant. Dit najaar volgt dus de gemeente Veere.

De natuur dichterbij
Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt samen met gemeenten aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wilt dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur dichterbij. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief