Tentoonstelling ‘Slo Mo Mother’ van Emma Jääskeläinen
Tentoonstelling ‘Slo Mo Mother’ van Emma Jääskeläinen Foto: Gunnar Meier

Performancemiddag in Vleeshal Middelburg met Emma Jääskeläinen, Verneri Pohjola, Joonas Riippa & Even Minn

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Op zaterdag 17 juni vinden er in de Vleeshal in Middelburg bijzondere eenmalige performances plaats in de huidige tentoonstelling ‘Slo Mo Mother’ van Emma Jääskeläinen. Voor deze middag zijn musici Verneri Pohjola en Joonas Riippa en schrijver en dramaturg Even Minn uitgenodigd door Jääskeläinen om haar sculpturen tot leven te wekken. De performances zijn een zoektocht naar ritme, geluid, beweging en tekst in het werk van Jääskeläinen.
 
Voor de eerste performance heeft Jääskeläinen de trompettist Pohjola en percussionist Riippa uitgenodigd. Zij zullen tijdens een improvisatiesessie de kettingen van het sculptuur ‘At Her Fingertips’ gebruiken als instrument. De geluiden die Jääskeläinen hoort tijdens haar werkproces, zoals de ritmische slag van het beitelen en de eentonige hoge noot van de schuurmachine, zijn de aanleiding voor het idee om de stenen als instrument te gebruiken.

Voor het tweede deel van de middag heeft Jääskeläinen kunstenaar, dramaturg en schrijver Minn uitgenodigd om hun essay ‘Alien Mother’ (2023) voor te dragen. De eerste voordracht ‘Aliens, mothers, gorillas’ was op het evenement ‘Veranda’ van Sorbus Art Space in Helsinki (2017). De tweede versie ‘Äitini on Alien’ is een audio-essay uitgezonden door Yle Radio (2018). Eén van de dingen die aan bod komt in het essay is een manier om met grote veranderingen om te gaan, zoals klimaatverandering en wetenschappelijke ontdekkingen. Gevoelig zijn en het onbekende omarmen is de juiste benadering volgens Minn. Jääskeläinen hoorde dit essay voor het eerst in 2019, toen ze net moeder was geworden en werkte aan een ensemble van sculpturen die te maken hadden met familie. Het opschalen van haar praktijk en het verse moederschap bracht veel gevoelens met zich mee die voor Jääskeläinen weerklinken in het essay, zoals je bewust zijn van het veranderende lichaam.

De performance middag vindt plaats te midden van de sculpturen in de tentoonstelling in de Vleeshal op zaterdag 17 juni van 16.00 tot 18.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief