Afbeelding

Prins Constantijn opende World Press Photo Middelburg 2023

Door: Sandra Broosus Algemeen

MIDDELBURG - Op zaterdag 16 september opende Prins Constantijn World Press Photo Middelburg 2023. Het is de vierde keer dat de Stichting de Oostkerk erin slaagt deze belangrijke tentoonstelling naar Middelburg te halen. De komende vijf weken zijn in de Middelburgs koepelkerk de beste en de krachtigste nieuwsfoto’s van het afgelopen jaar te zien, groot afgedrukt en met uitleg.

Prins Constantijn werd bij de Oostkerk verwelkomd door gedeputeerde Jo-Annes de Bat en wethouder Eduard Smit.

Wethouder Smit, die zich er met de gemeente Middelburg hard voor maakt de Oostkerk open te houden, benadrukte in zijn welkomstwoord dat World Press Photo goed op zijn plek is in Middelburg, stad van de vier vrijheden.

Gedeputeerde de Bat, deze zomer nog in beeld als mogelijke nieuwe landelijke CDA-leider, was blij dat World Press Photo dit jaar ook maximaal toegankelijk is voor scholieren, de foto’s geven indringende - en vaak ook mooie -beelden bij veel zaken die op school besproken worden. Ook vond Jo-Anne’s de Bat het mooi dat de Oostkerk echt wordt gedragen door de lokale gemeenschap: hij noemde als voorbeeld de vele vrijwilligers die in hun vrij tijd meehelpen. Ook bij deze tentoonstelling zijn er weer 50(!) mensen die een handje toesteken.

Prins Constantijn, als beschermheer al tientallen jaren bij World Press Photo betrokken, noemde een aantal van de prijswinnende foto’s door de jaren heen. In een aantal gevallen beschreven die foto’s niet alleen de geschiedenis, maar veranderden ze hem zelfs. Denk aan de afschuwelijke foto uit 1973 van het Vietnamees meisje dat wegrent na een napalmbombardement.

Prins Constantijn haalde ook Middelburg als stad van de vrijheid aan, en wees erop dat er ook heel wat steden zijn waarin vrijheid bepaald niet vanzelfsprekend is. Ook daar probeert World Press Photo zich te laten zien. Daarnaast staat in heel wat landen de persvrijheid op de tocht en kunnen fotografen vaak niet veilig en vrijelijk hun werk doen. World Press Photo is voor die fotografen een niet te onderschatten steun in de rug. Relatief nieuw is dat World Press Photo de laatste jaren extra aandacht geeft aan lokale persfotografen, zodat we de wereld niet alleen door onze eigen, Westerse, lens te zien krijgen.

World Press Photo Middelburg is van 17 september tot 23 oktober dagelijks van 11 tot 17 uur te bezoeken in de Oostkerk, Oostkerkplein 1 in Middelburg.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief