Micha Braaksma
Micha Braaksma Foto: Robin de Weerd

‘Mensen kijken vooral uit nieuwsgierigheid’

Door: Annemarie van de Vreugde Algemeen

MIDDELBURG - Een dichter, een filosoof, een kunstenaar, een schrijver, een atleet, een politicus, een wetenschapper, een criticus. Micha Braaksma uit Middelburg is het allemaal. Nu stort hij zich op zijn studie Arts & Humanities aan de universiteit van Tilburg met tussendoor wat modellenwerk en misschien lopen op de catwalk. Waarom zou je jezelf niet uitdagen tenslotte?

Na het behalen van je propedeuse op de Hogeschool Zeeland ben je vetrokken naar Tilburg waar je studeert en op kamers zit. Hoe bevalt het in Brabant? ?
“Goed, ik voel me er comfortabel. Ik vind het belangrijk te ervaren wat er buiten Zeeland is. Het fijne aan Tilburg is dat het groter is dan Middelburg maar ook niet zo groot als Amsterdam. Ik waardeer Zeeland meer nu ik in Tilburg op kamers zit.”

Waarom ben je Zeeland meer gaan waarderen?
“Die waardering zit hem in de kleine dingen. Bijvoorbeeld de mooie architectuur en het gemoedelijke van Middelburg. Als ik hier op straat loop kom ik altijd wel een bekende tegen. Laatst liep ik aan de ene kant van de singel en voerde ik een gesprek met iemand aan de andere kant. En er is in Zeeland op het gebied van cultuur nog heel veel mogelijk. Hier kun je nog vernieuwende en originele dingen opzetten. In de randstad is al zoveel gedaan dat je eerder deelnemer wordt dan maker. Daar is het lastiger zelf projecten op te zetten en dat is juist wat ik leuk vind. Of ik in de toekomst weer in Zeeland zou willen wonen weet ik nog niet, misschien een gedeelte van de tijd.”

Je valt op door je kledingstijl. Krijg je weleens vervelende reacties?
“Daar heb ik weinig last van. Ik heb misschien drie, vier keer een vervelende opmerking naar mijn hoofd gekregen. Ik zie wel dat mensen naar me kijken maar dat is meer uit nieuwsgierigheid. Dat vind ik niet erg, regelmatig ontstaan er leuke gesprekken. Juist in de randstad werd ik aangesproken vanwege mijn kleding. In Amsterdam op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. Ik vind het nog steeds bijzonder dat ik uitgerekend daar opviel. Daar werd me door verschillende mensen gevraagd of ik met ze op de foto wilde gaan. Dat had ik daar niet verwacht! Vervolgens rende er ook nog een man achter me aan die me wilde strikken voor een modellencontract. Inmiddels is hij mijn manager.”

Modellenwerk doe je óók nog! Wat vind je ervan?
“Ik geniet heel erg van de fotoshoots. Van de mooie kleding die ik mag dragen en de make-up. Het is goed voor mijn zelfvertrouwen. Ook het samenwerken met andere creatieven vind ik heel leuk om te doen. Ik fotografeer zelf ook dus dat is voor mij ook weer interessant voor mijn creatieve ontwikkeling. Hopelijk kan ik het modellenwerk combineren met mijn studie.”

Je doet zoveel, loopt je hoofd nooit over?
“Afgelopen zomer heb ik bewust vrij genomen en niet te veel gedaan. Ik zet alles heel duidelijk in mijn agenda en ik maak een to do lijst. Op die manier hou ik toch het overzicht. Het is veel, maar het leuke overwint.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief