Aankomst Koningin Máxima bij de Spot in Middelburg
Aankomst Koningin Máxima bij de Spot in Middelburg Foto: Joan Krüse

Koningin Máxima op bezoek bij Middelburgse inspiratiesessie

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - Koningin Máxima was gisteren, woensdagmiddag 21 februari in Poppodium De Spot in Middelburg aanwezig tijdens de inspiratiesessie ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’. Tijdens deze bijeenkomst bespraken educatie- en cultuurorganisaties uit de provincie Zeeland hoe zij leerlingen gelijke kansen kunnen bieden met behulp van de verlengde schooldag en het integreren van kunst en cultuur in het onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

Koningin Máxima woonde het eerste deel van de inspiratiesessie bij. Ze was aanwezig bij een presentatie die de positieve effecten van een verlengde schooldag op het tegengaan van kansenongelijkheid toelicht. Daarbij werd ingegaan op de rol die kunst- en cultuuronderwijs hierin kan spelen. Daarnaast zat ze bij een panelgesprek waarin afgevaardigden van Zeeuwse scholen en organisaties hun ervaringen delen met een naschools aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Verder ontmoette ze leerlingen die een creatieve workshop volgden in het kader van hun verlengde schooldag. Afsluitend sprak Koningin Máxima met een aantal betrokken Zeeuwse organisaties uit de onderwijs- en culturele sector.

Méér Muziek in de Klas

Méér Muziek in de Klas wil met het programma ‘Méér Kunst en Cultuur in School en Omgeving’ het kunst- en cultuuraanbod op en na school stimuleren op duizend scholen met leerlingen met een kansenachterstand. Tijdens de inspiratiesessie wil de stichting samen met Cultuurkwadraat, het cultureel advies- en ontwikkelbedrijf in Zeeland, deelnemende organisaties aanmoedigen mee te denken over het inzetten en invullen van de verlengde schooldag. Deelnemers konden deze dag kennis, ervaringen en tips uitwisselen.

Méér Muziek in de Klas organiseerde deze eerste inspiratiesessie in samenwerking met Cultuurkwadraat en de centra voor cultuureducatie KEW Cultuureducatie, KCE Oosterschelderegio en Toonbeeld Terneuzen, binnen het programma Méér kunst en cultuur in School en Omgeving. De organisatie kijkt terug op een bruisende middag, waarin presentator en onderwijsdeskundige Karim Amghar sprak over het belang van een rijk naschools creatief programma voor de ontwikkeling van de jeugd, met name voor de kinderen en jongeren voor wie de toegang tot kunst en cultuur niet vanzelfsprekend is. Daarnaast gaf Frank Studulski, expert bij onderzoeksbureau Sardes, een lezing over De Rijke Schooldag als interventie op kansenongelijkheid, en ging veranderkundige Joyce van der Niet met deelnemers aan de slag met de ‘effectuation methode’. Ook was er een panelgesprek over de uitdagingen en succesfactoren van de verlengde schooldag in Zeeland.

De stichting Méér Muziek in de Klas zet zich sinds 2015 in voor structureel muziekonderwijs voor alle basisschoolkinderen in Nederland en het Caribisch gebied. In 2023 is de stichting verbreed naar het toegankelijk maken van een breed cultuuraanbod voor kinderen en jongeren voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Het doel is de wereld van de leerling te vergroten en een bijdrage te leveren aan de cognitieve, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. De stichting sluit aan bij het programma School en Omgeving van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Aankomst Koningin Máxima bij de Spot in Middelburg
Aankomst Koningin Máxima bij de Spot in Middelburg
Aankomst Koningin Máxima bij de Spot in Middelburg
Aankomst Koningin Máxima bij de Spot in Middelburg


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief