Arjen Bosschaart bij de aanleg van nieuwe duintjes, afgelopen februari.
Arjen Bosschaart bij de aanleg van nieuwe duintjes, afgelopen februari.

Bij Domburgsche Golfclub is het mooi spelen én werken

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

DOMBURG - Dankzij de prachtige locatie, met uniek uitzicht op zee, trekt de Domburgsche Golfclub spelers uit binnen- en buitenland aan. De bijzondere ligging biedt sportplezier aan de vele golfers, maar zeker ook werkplezier voor het personeel, vertelt Arjen Bosschaart. Hij is hoofd-greenkeeper bij de Domburgsche Golfclub en golft zelf ook graag.

Naast mooie natuur biedt de Domburgsche Golfclub ook historie, want de vereniging bestaat al 105 jaar. "Er zijn meer oude clubs, maar wij zijn na De Rosendaelsche, de oudste golfbaan van Nederland op locatie", vertelt Bosschaart. Al die jaren ligt de baan al in de duinen. Speciaal is dat de Domburgsche Golfclub een zogenaamde linksbaan is. Daar zijn er niet veel van. "Je vindt in Nederland meer banen in de duinen, maar daar kun je de zee niet zien, zoals hier." Daarbij heeft het terrein in Domburg een langwerpige vorm, waar veel banen vierkant zijn. Daardoor kunnen golfers in Domburg '9 holes in en out' spelen. Ook dat is een belangrijk criterium om als linksbaan in aanmerking te kunnen komen.

Uitdaging

Voor golfers is een linksbaan een uitdaging, omdat de weersinvloeden, met de ligging direct aan zee en de afwezigheid van bomen, volop effect hebben op het spel, legt Bosschaart uit. "Een linksbaan is ruiger dan een parkbaan, met veel wind en harde greens. De greens zijn zanderig en door het korte gras van vijf millimeter rolt de bal snel."

Boeiend

Bij de Domburgsche Golfclub komen zo'n vierhonderd leden, ongeveer honderdvijftig buitenleden en vele gasten 'over de vloer'. Om het golfterrein in topconditie te houden, zoekt de club nog een greenkeeper. Deze functie biedt vele aantrekkelijke aspecten, weet Bosschaart uit ervaring. Hij houdt zich als greenkeeper al 31 jaar bezig met het onderhoud van het terrein. Na zijn militaire dienst en de landbouwschool solliciteerde de Aagtekerkenaar bij de golfbaan. "Ik zou niet anders willen", zegt hij over zijn werk. "Het is heel divers, je bent binnen en buiten bezig en je werkt in de natuur en met mensen. Daarbij vind ik het boeiend om het gras gezond te houden. Dat is bij vijf millimeter een hele kust."
Het onderhoud plegen de greenkeepers ook als de baan in gebruik is. "De greenkeeper heeft voorrang, want het werk moet gebeuren, maar het is wel belangrijk dat je aanvoelt wanneer je wel en niet kunt beginnen. Dat contact met de spelers vind ik ook leuk."
Als greenkeeper heb je zichtbaar eer van je werk. "Als de baan er mooi bij ligt en je ziet de golfers genieten, dan geeft dat veel voldoening."

Kijk voor meer informatie over de Domburgsche Golfclub op https://domburgschegolfclub.nl/nl/club.

Het unieke uitzicht vanaf de eerste afslag.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief