Technisch directeur Willem Konings (links) en CEO Jos Mols.
Technisch directeur Willem Konings (links) en CEO Jos Mols. Foto: Erica van Strien

‘Schelde Exotech heeft enorme Zeeuwse roots’

Door: Erica van Strien Bedrijvig Nieuws

VLISSINGEN – Schelde Exotech, opgericht in 1998, is – op de drempel van het 25-jarig bestaan - verhuisd. Van Vlissingen-Stad naar Vlissingen-Oost. Technisch directeur Willem Konings (56): “We hebben er wel heel bewust voor gekozen om in Zeeland te blijven. Bijna iedereen die hier werkt woont tussen Goes en Vlissingen.”

Schelde Exotech bedient de internationale markt voor chemie en vacuüm systemen. Het huurcontract in Vlissingen-Stad loopt dit jaar af. CEO Jos Mols (57): “Willem en ik hebben ons in 2016 voor het eerst georiënteerd op een nieuwe locatie. Deze plek was op dat moment gewoon onbetaalbaar. In 2019 kregen we een duidelijke opdracht: verhuizen naar een nieuwe plek. Onze focus in het programma van eisen lag in aanvang op bestaande bouw. Tot bleek dat in onze branche verbouwen bijna net zo duur is als voor nieuwbouw gaan.”

Honkvast

Willem: “In 2020 hebben we een her-verbouwingsplan gemaakt en een jaar later hebben we dat plan geprojecteerd op deze plek. De enorme Zeeuwse roots in ons bedrijf zijn een belangrijk uitgangspunt geweest. Het toekomstbestendig maken van het bedrijf is gericht op overdracht aan de nieuwe generatie. Je ziet een enorm verschil tussen de mensen die hier 50 jaar werken, hoe die in het leven staan. En hoe dan de jongere mensen denken over hun toekomst, de mobiliteit, energie, hun baan. Gelukkig hebben de investeerders goed begrepen dat je zonder aanwas van nieuwe mensen uit deze omgeving die getraind worden door onze ervaren mensen, geen bedrijf hebt.”

Jos vult aan: “In onze branche is personeel honkvast. We hebben binnenkort een feestje en zullen daar maar liefst 6 jubilarissen met een dienstverband – dwars door alle overnames heen - van 40 jaar en twee mensen die met pensioen gaan na een bijna 50 jarig dienstverband in het zonnetje zetten.”

Röntgenbunker

De nieuwe locatie is een zogeheten BENG-gebouw; een Bijna Energie Neutraal Gebouw. “En dat komt nu wel heel goed uit”, grijnst Jos. “Maar los daarvan maken we nu ook een enorme kwaliteitsslag met een gasloos gebouw, ledverlichting. Het kantoorgebouw is toegerust met vloerverwarming en een warmte-terugwininstallatie. Productiehallen met geïsoleerde vloeren en infraroodverwarming. Door wifi zijn de 3D-tekeningen op tablets in de hallen beschikbaar. In de tweede hal is een zogenaamde clean room. De werknemers - die door de AIVD zijn goedgekeurd - komen binnen door sluizen. Hier maken we installaties die in geheime vacuüm installaties worden gebruikt. Buiten krijgen we nog een röntgenbunker om te kijken of er in het laswerk geen fout zit. En we hebben een kade voor groot transport over het water voor de deur.

Toiletrolhouder

Behalve enorme uitdagingen rond de verhuizing zijn er ook anekdotes. Jos: “In de bouwtijd verkochten we een apparaat dat 8 meter hoog was en de roldeur in de hal was precies 8 meter hoog. Nog tijdens de bouw hebben we die roldeur met een meter verhoogd. En je komt ook dingen tegen waar je gewoon niet aan hebt gedacht. Twee weken voordat we gingen verhuizen zei iemand ‘Toiletrolhouders Jos, zeepbakjes?’ wie heeft dat geregeld?’ Hilarisch. Wij staan daar met techneuten naar de planning te kijken en dan denkt echt niemand aan een toiletrolhouder.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief