Keenesluis
Keenesluis

Nog volop plannen om van Keenesluis toeristische trekpleister te maken

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

STANDDAARBUITEN - De Keenesluis tussen Standdaarbuiten en Fijnaart is in oude luister hersteld. Het is te danken aan de Vrienden van de Keenesluis dat de bijna 250 jaar oude sluis weer in volle glorie bruist.

Enkele jaren geleden kreeg Ineke van de Weijgaert die naast de sluis woont en voorzitter is van de Vrienden van de Keenesluis het idee om hem op te knappen. Zij slaagde er in om zoveel geld bij elkaar te krijgen om de restauratie mogelijk te maken. "Zo is de nieuwe sluisdeur in dichte stand opgeleverd. Indien er een bewegingswerk wordt toegevoegd en een sparing in de sluismuur zou worden gemaakt (waar het bewegingswerk van de rinketschuif in valt) zou de sluisdeur open kunnen", vertelde zij eerder. De gespecialiseerde firma Wijma Kampen maakte de deur. Vroeger had de sluis ook een door stoom aangedreven scheprad. Die werd honderd jaar na de bouw gedemonteerd. Dit gebouw waar deze stoommachine in stond is in 1953 vlak na de watersnoodramp afgebroken.

Attractie maken

Stichting Beleef de Keenesluis droomt ervan om van de sluis een toeristische attractie te maken. Het is een grote wens om opnieuw een scheprad te installeren en om de sluis doorvaarbaar te maken. Dat is op dit moment niet mogelijk. Wie met een bootje of kano wil oversteken van de Dintel naar de Moye Keene moet zijn vaartuig over de dijk tillen. Dat is lastig met de drukke weg. Ook is dat geen fijne oversteek voor wie relaxed aan het varen is. De stichting hoopt op lange termijn dat er vanuit de Keenesluis naar Klundert kan worden gevaren. De sluis is een officieel gemeentelijk monument. Op dit moment rijden mensen de Keenesluis meestal voorbij. Het scheprad kan ervoor zorgen dat mensen sneller stoppen om de historische plek te ontdekken.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief