Afbeelding
Foto: Pixabay

Zwarte Piet verdwijnt gefaseerd uit de bibliotheek

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – Boeken met Zwarte Piet verdwijnen gefaseerd uit de collectie van Bibliotheek West-Brabant. Dat gebeurt niet, omdat de bibliotheek Zwarte Piet veroordeelt, maar omdat in nieuwe boeken simpelweg geen Zwarte Piet meer wordt afgebeeld. Uitgevers kiezen er massaal om alleen nog te spreken over Piet.

Doorgaans besluiten zij dan om bijvoorbeeld roetveegpieten of regenboogpieten te portretteren. “Voor de hele collectie geldt dat er ieder jaar, zelfs iedere week, nieuwe boeken worden opgenomen en oude worden afgeschreven. Als we kijken naar de collectie sinterklaasboeken, actualiseren we de collectie. We kopen de nieuwe sinterklaasboeken die op de markt verschijnen en streven ernaar in aanloop naar de sinterklaasperiode een mooie passende sinterklaascollectie te hebben voor onze leden”, geeft een woordvoerster aan. 

Bibliotheek West-Brabant heeft geen oordeel over Zwarte Piet: “Wij vinden het belangrijk dat de bibliotheek een plek is waar je informatie kan vinden, waar je jezelf kan ontwikkelen, waar je kennismaakt met cultuur en andere mensen kan ontmoeten en waar je het debat mag voeren. Waar iedereen zich welkom en gezien voelt.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief