Essen aan de Groeneweg/Markdijk in Standdaarbuiten.
Essen aan de Groeneweg/Markdijk in Standdaarbuiten. Foto: Tom Rietveld

Groot deel essen ziek door schimmelziekte: Massale kap dreigt

Door: Tom Rietveld Algemeen

MOERDIJK – Een groot deel van 7.500 essen in de gemeente Moerdijk wordt bedreigd door de essentaksterfte: “Een complex en omvangrijk gebeuren in heel Nederland. Helaas ook in Moerdijk. We hebben de situatie geïnventariseerd en hebben een duidelijk beeld voor ogen. Wat is de achterliggende situatie en wat betekent de actuele situatie voor de toekomst? Hoe kunnen we de ontwikkeling met betrekking tot die schimmelziekte het hoofd bieden door op gepaste wijze maatregelen te nemen in plaats van achter de feiten aan te lopen.”

In Moerdijk staan 25000 bomen, die door de Gemeente beheerd en onderhouden worden, waarvan 7562 bomen essen zijn. We weten nu ook dat een aanzienlijk deel daarvan door deze schimmel is aangetast.

Veiligheid 

“We kiezen voor een aanpak waarbij we doelgericht bomen vervangen. Heel bewust keuzes maken in relatie tot veiligheid. Als er in een bepaald gebied een groot werk is dan ook meteen dit probleem mee aanpakken. Meteen het hele areaal rigoureus aanpakken is geen optie. Financieel niet en wat betreft uitvoering ook niet. Dit onderwerp is niet nieuw. Dit is al jarenlang aan de orde. Bij de eerdere begrotingen hebben we al rekening gehouden dat hier een kostenpost zou aankomen. Deze kostenpost willen we nu daadwerkelijk gaan benutten. 

Raadsvoorstel

Dat is waar het raadsvoorstel over gaat. Nu is de planning: op 23 november in de commissieronde en op 16 december de behandeling in de raadsvergadering. Als de raad ermee akkoord gaat, dan praat je voor 2022 over een krediet van 298.000 euro voor de aanpak van het probleem, maar ook de jaren daarna zullen er kredieten van zo’n 350.000 euro nodig zijn. We zijn bezig met een bomen beheerplan, waarbij concreet wordt uitgewerkt welke type bomen we op de langere termijn voor de vervanging van de essen gaan kiezen.”

Ook probleem in bossen

Een Es is een belangrijke boom in het Nederlandse landschap. Hij komt door het hele land voor. In echte essenbossen en in gemengde bossen, waar hij tussen andere boomsoorten bomen staat. Langs lanen en singels. 

In totaal heeft Staatsbosbeheer zo’n 5000 hectare bos uit dat uit essen bestaat. Dat is 5% van ons bos. Helaas zijn de meeste essen in Nederland ziek geworden door een agressieve schimmelziekte. Genaamd essentaksterfte, die zich via de lucht verspreidt. De schimmel slaat in hoog tempo toe. Want meer dan 80% van de essen is al aangetast.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief