Ella Knook, Susanne Baan, Sira van der Eijk, Mahieen Younus en Janita Bom
Ella Knook, Susanne Baan, Sira van der Eijk, Mahieen Younus en Janita Bom Foto: Angelique van de Reijt

Van Abba tot Adele en Lady Gaga in de Dorpskerk

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

FIJNAART - In de gemeente Moerdijk borrelt het muzikale december gevoel in alle kernen. Herdertjestocht in Zevenbergen, koren oefenen Christmas Carols, dansgroepen repeteren, muziekverenigingen oefenen hun kerstrepertoire. Kerstevenement Birth in Willemstad en Klundert bij Kaarslicht op 17 december, kerstmarkt in Moerdijk, en in Fijnaart de Top 2000 hits in de in kerk.

Op zondag 11 december om 19.30 treden 4 zangeressen en 1 zanger op, onder begeleiding van pianiste Ella Knook in de Dorpskerk, kerkring Fijnaart. Zij spelen en zingen nummers van de Top 2000 met als thema Geloof, Hoop en Liefde. “In 2013 zijn de Gereformeerde en Nederlands Hervormde kerken in Fijnaart samengevoegd naar de PKN in de zogeheten Dorpskerk. De protestantse geloofsgemeenschap in Fijnaart heeft 1200 ingeschreven leden. Op de meeste zondagen zitten er maar ongeveer 100 mensen in de kerkdienst”, zegt organisator Janita Bom.

“Na het succes van de Passion in april ontstond het idee om door te gaan,” vertelt Janita. In oktober zijn de muzikanten weer bij elkaar gekomen en hebben we een selectie gemaakt van allerlei nummers uit de Top 2000. De nummers zijn zowel voor jong en oud, zowel Engels,- als Nederlandstalig. We hopen op een hele mooie muzikale avond voor iedereen. We willen hiermee laten zien dat iedereen welkom is in onze kerk, van overal vandaan, van alle leeftijden. Het is een muzikale avond met nummers uit de Top 2000, die wel allemaal een verhaal vertellen, aldus Janita.

Het muzikale gezelschap bestaat uit pianiste Ella Knook, die zelfverzekerd achter de zwarte vleugel zit. Ella vertelt dat ze al jaren de Cantorij leidt met ongeveer 12 zangers en zangeressen, die de hoogtepunten binnen de kerk, zoals Kerst en Pasen muzikaal ondersteunen. Toen ze 8 jaar was is ze begonnen op een harmonium, later op een elektronisch orgel en nu al heel lang op de piano.

In coronatijd hebben Susanne en ik bijna elke zondag hier de kerkdienst muzikaal ondersteund, zodat de mensen op de kerktelefoon en via internet nog kerk konden volgen. Susanne Baan zingt ook al heel lang, sinds haar verhuizing naar Fijnaart in het kerkkoor. Sira van der Eijk is ook een bekende zangeres in Fijnaart, ze deed o.a. mee aan de musical Ciske de Rat en Oorlogswinter. Vwo-scholiere Sira (16) speelt, naast haar zang, ook nog een paar nummers op haar gitaar. Scholiere Maheen Younos deed ook mee met de Fijnaartse Passion en zegt haar muzikale talent van haar moeder te hebben.

“Het zal een zeer gevarieerd uur worden, waarin ‘klassiekers’ en ‘gouwe ouwe’ afgewisseld zullen worden door meer recente liedjes: van Elvis Presley tot Ed Sheeran, van Abba tot Adele en van Lady Gaga tot The Goo Goo Dolls. Dus het wordt geen kerkdienst, we willen het heel laagdrempelig houden, voor iedereen toegankelijk, ook via livestream (pknfijnaart.nl) en kerkomroep en gratis entree. Stefan van der Kemp, inmiddels ook een bekende zanger en speler in producties van Oranjevaan, zingt ook mee. Op de repetitie-avonden is het erg koud in de kerk, maar daar trekken de betrokken gemeenteleden zich niets van aan; zij hebben begrip voor de hoge stookkosten en zingen gewoon met hun jas aan. Op 11 december zal de kerk echter goed verwarmd zijn en zullen zij u om 19.00u een warm welkom geven in De Dorpskerk aan de kerkring.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief