Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Regio Orkest West-Brabant start het nieuwe jaar muzikaal

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - Het Regio Orkest West-Brabant heeft zondagmiddag van zich laten horen met een prachtig concert in de Borgh in Zevenbergen.Dirigent Junior Huigen (28) was in opperste stemming en nam het publiek mee in het enthousiasme van het orkest en bij zijn komische fratsen bij enkele nummers. Het Nieuwjaarsconcert is een feest, dus dan kan er meer. 

Dirigent Junior Huigen (28) is sinds september 2021 dirigent bij het Regio Orkest. Junior: “Van oorsprong ben ik muzikant en speel ik trombone. Op een gegeven moment kom je er achter dat dirigeren ook erg leuk kan zijn. Vijf jaar Directie (dirigent) gestudeerd in Rotterdam en dat heb ik naast mijn andere studie gedaan. 


- Foto: Tom Rietveld

We repeteren elke week. Daarnaast is het samenstellen van arrangementen samen met de muziekcommissie telkens weer een mooie uitdaging. We proberen voortdurend alle hoeken op te zoeken om er alles uit te halen. Welke stijlen en sferen wil je om het publiek te verrassen, maar vooral ook om de musici variatie te bieden.

We plannen ver vooruit. Nu met het Nieuwjaarsconcert vooral de Weense Klassiekers.” Een dik compliment aan ons orkest. “Na de lockdowns was er een dip. Corona heeft zeer gedaan voor het orkest. Sommige leden hebben het orkest verlaten. De huidige musici moeten ook weer wennen aan een nieuwe jonge dirigent. Iedereen heeft het nu weer naar de zin. Je ziet het aan de glimlach en het enthousiasme.”[n]

Hoboïst en voorzitter Hans Baaten:  “Een hobo is een houten blaasinstrument. Het riet maakt het geluid. Het maken van zo’n specifiek rietje is een ambacht. Het materiaal komt uit Frankrijk. Het is een kunst om zo’n riet te snijden. Mijn docent hobo, die ook in het Filharmonisch orkest speelt, maakt voor mij de rieten.


Hans Baaten - Foto: Tom Rietveld

Elk concert dat we spelen is een compleet nieuw samengesteld repertoire. Deze projecten zijn er om het leuk te houden voor het publiek, maar zeker ook voor het orkest. Ik ben nu 15 jaar lid van het orkest en heb eerder altijd diverse bestuurstaken gedaan en de uitvoering doe je met de hele vereniging. 

Elke week repeteren in Fijnaart. Nu met 35 man. Het past precies. Bepaalde composities vragen soms om meer muzikanten. Klarinetten en hoorn bijvoorbeeld.

Het zou fijn zijn om er wat meer te hebben. We repeteren niet volgens een vast programma. Elk jaar stellen we een nieuw repertoire samen. Het moet leuk en afwisselend blijven. Elk jaar zo’n 5 projecten. We hebben dus nog ruimte voor uitbreiding, klarinetten en hoorn bijvoorbeeld. We spelen wel eens bepaalde stukken, waarvoor dan meer muzikanten nodig zijn. De samenstelling moet in balans zijn en dan vragen we collega’s om als gast muzikant mee te doen. We hebben goede banden opgebouwd met alle muziekverenigingen”.

De aankondiging door presentator Jolanda Ketelaar van het laatste stuk voor de pauze is bestemd voor een heel speciale mevrouw - Rie Wellington,die ook dit keer weer aanwezig is, maar nu in gezelschap van haar dochter en beste vriendin. Zij is geboren op 10 januari 1923 in Westzaan in Noord-Holland.


Rie Wellington (midden) met dochter en vriendinnen.  - Foto: Tom Rietveld

“Een echte trouwe fan dus! Haar dochters omschrijven haar als een lieve, gezellige en geïnteresseerde moeder, die altijd klaar staat. Ze is trots op haar dochters en hun partners, haar zes kleinkinderen en negen achter-kleinkinderen.” Jolanda vervolgt: “Wij vinden het een mooi moment om deze bijzondere fan in het zonnetje te zetten en een muzikaal bloemetje te geven in de vorm van het Sonneveld boeket met liedjes van Wim Sonneveld. Wij wensen Rie alvast een fijne verjaardag toe!”

De honderdjarige Rie Wellinghoff is eregast en heeft al 5 jaar achtereen het orkest meegemaakt en is dus een echte fan. De dirigent wil haar een muzikaal bloemetje aanbieden, waarvoor een speciaal arrangement is gemaakt door J. Van Beek. Een Sonneveldboeket. Rie heeft vroeger in Dordrecht gewoond en woont nu al geruime tijd in de Zeven Schakels in Zevenbergen. Vriendin - Paula Huberts - (rechts op de foto) die heel lang naast haar woonde in Dordrecht, zij blijft haar elke donderdag opzoeken om koffie of thee te drinken, een beetje bij te kletsen en een wandelingetje te maken. Dochter Pauline (links op de foto) woont in Zevenbergen.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief