Afbeelding
Foto: J. van Loon

Dit weekend vrijwilligers gezocht voor ‘Meer Bomen Nu’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK - Zaterdag 21 januari start de campagne ‘Meer Bomen Nu’ in de gemeente Moerdijk. Vrijwilligers gaan op drie plekken overtollige zaailingen uitgraven, die krijgen elders en tweede kans. Door kansarme boompjes en struiken te verhuizen naar kansrijke plekken kunnen kan de biodiversiteit hersteld worden. Wie mee wil helpen kan zich nog aanmelden, acties zijn er in Heijningen, Noordhoek en Standdaarbuiten.

Kansarme boompjes en struiken zijn planten die geen kans hebben omdat ze te weinig licht krijgen, te dicht op elkaar staan of te dicht bij het pad. De hoop is dat er duizenden boompjes en struiken een tweede kans kunnen krijgen. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur.


Help 21 januari op drie plekken mee:
Verplantdag-ochtend op de Verkorting, 4794RP Heijningen van 09.00 tot 12.00.Meedoen of meer informatie? Klik op deze link. 

Verplant-ochtend op de Markweg, 4758 SC Standdaarbuiten van 09.30 tot 13.00Meedoen of meer informatie? Klik op deze link. 

Verplant-ochtend op Keeneweg 10, 4759 Noordhoek van 09.30 tot 13.00Meedoen of meer informatie? Klik op deze link. 

De bomen gaan voor een deel naar een boer in Steenbergen die omschakelt naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Een ander deel zal worden opgeslagen in een zogenaamde “hub”, om later gratis te worden uitgedeeld aan mensen die willen planten.


Lokale initiatiefnemers Dirk, Arnold en Ilse begeleiden elk de actie op één van de drie plekken. Het is belangrijk om meer bomen en struiken te planten, volgens het drietal. “Het geeft insecten en vogels plekjes om te schuilen en te eten, de bomen en struiken nemen CO2 op en daarnaast is een verplantdag ook heel leuk om te doen” - Ilse Sanstra, lokale initiatiefnemer.


Meer Bomen Nu 

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al een miljoen bomen en struiken gratis weg. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief