Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Op de werkvloer bij Ritchie Bros.: ‘Een machine blijft nieuw als die niet gebruikt wordt’

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Zeven keer per jaar organiseert Ritchie Bros. in Moerdijk een grote internationale veiling waar dan zo’n tweeduizend stuks materieel worden geveild. In de weken voor de veiling wordt het terrein gevuld met machines en trucks die klaar zijn voor de veiling. Sinds enkele jaren vinden de veilingen online plaats en wordt informatie zorgvuldig online geplaatst. In de aanloop naar de veiling kunnen klanten zelf de koopwaar komen bekijken. 

William Thalen gaat als Territory Manager heel Nederland door. Op maandag start hij zijn week achter de computer om te bekijken welke klanten hij wil benaderen. “Ik plan zorgvuldig de bedrijven die ik deze week wil bezoeken zodat ik een efficiënte route kan samenstellen.” William heeft een sterke band met zijn klanten. “Soms vragen ze of ik mee ga eten, als het zo uitkomt dan doe ik dat ook. Ik ben daarom ook regelmatig ‘s avonds weg om zo de contacten te onderhouden.”

Zijn collega Michel Talla, Regional & International Logistics Manager vult aan: “Wat we hier in Moerdijk doen is vooral de materieel inspecties, het klantcontact en het verzorgen van de publicaties op de websites. In Breda voeren we voor heel Europa, het Midden-Oosten, Azië en Australië ondersteunende taken uit zoals HR, marketing en finance.” Hij begint zijn werkdag meestal met een rondje op kantoor. “Het is goed om collega’s even te zien.”

De locatie in Moerdijk is helemaal ingericht op de ontvangst van kopers. Er is een ontvangstruimte met balies, boven iedere balie hangt de taal of talen waar je aan die balie mee terecht kunt. Van de tweeduizend stuks materieel die geveild worden is ongeveer de helft twee weken voor de veiling al op het terrein, de andere helft komt écht de laatste twee weken. “Als we naar een veiling toewerken dan is dat een flinke klus die we met elkaar klaren. Alle voertuigen moeten gecategoriseerd worden en het hele bedrijf werkt mee om alles netjes op z’n plek te krijgen,” zegt Michel. “We rijden vooral op eigen terrein en als het verantwoord is dan mogen we dat gewoon zelf doen. Het besturen van een brandweerwagen was er wel een die ik met plezier van mijn lijstje aftikte.” 

William reed tijdens zijn stage juist al in verschillende machines. “Ik liep stage in Meppen bij Ritchie Bros. Duitsland en toen was ik veel bezig met opladen en afladen en alles op de foto zetten. Toen mijn stage klaar was bood Ritchie Bros. mij een baan aan. Ik dacht na over een vervolgopleiding, maar wilde ook graag aan de slag. Ik heb er geen seconde spijt van dat ik deze kans heb aangepakt.” “Als je de juiste inzet hebt dan willen ze hier in je investeren, je kunt hier heel ver komen,” vult Michel aan.

Bij Ritchie Bros. presenteren ze aan de kopers vooral het totaalplaatje. “De kopers maken nu beslissingen online, daarom proberen we op onze site zo veel mogelijk informatie mee te geven,” zegt Michel. Op het terrein, tegen een blinde muur zijn medewerkers inderdaad bezig met het filmen van een graafmachine. “Belangrijk is: kun je starten en werkt alles? We laten alle bewegende delen zien.” Om nog meer van de markt mee te pakken heeft Ritchie Bros. naast veilingen nu ook een eigen ‘marktplaats’. “Machines kunnen zo direct vanuit de klant verkocht worden,” vertelt Michel

De veilingen waren al internationaal gericht, zo zijn de machines en voertuigen die vanuit het buitenland komen nog niet officieel ingevoerd, de koper regelt zelf de papieren voor het land waar de machine eindigt. Michel: “We zijn erg internationaal gericht, soms kiezen we ervoor om een machine zelf al op een andere markt aan te bieden. Als de verwachting is dat die, ook na het verschepen, meer oplevert in de VS of Australië dan kiezen we daar wel eens voor. Wat ook helpt: Wij hebben de naam, de ervaring en de geveilde items zijn precies zoals omschreven. Dat weten kopers.”

Machines worden in Moerdijk ook op het terrein opgeknapt. “Dat doet een extern bedrijf, die huren de ruimte hier,” zegt Michel. William vult aan: “Voor al dit materieel geldt: niet het bouwjaar is van belang maar het aantal uren dat een machine gewerkt heeft. Een machine blijft nieuw als die niet gebruikt wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een auto.”

Naam: William Thalen (22)

Woonplaats: Echten

Functie: Territory Manager

Opleiding: MBO-4 Internationale groothandel

Begon als stagiair in 2018

Naam: Michel Talla (50)

Woonplaats: Breda

Functie:
Operations & International Logistics Manager

Opleiding: Rechten gestudeerd maar begon direct daarna in de logistiek.

Werkt sinds 2014 bij Ritchie Bros.

Michel Talla en William ThalenBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief