Hans Oosten met de oorkonde
Hans Oosten met de oorkonde Foto: Yvonne Vermeulen

Zevenbergse EHBO kwam voor het eerst in actie na de Watersnoodramp

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ZEVENBERGEN - De EHBO-vereniging was een nieuw fenomeen in de jaren vijftig. In Zevenbergen werd in september 1951 een vereniging opgericht, in januari 1952 waren er 50 belangstellenden en niet lang daarna behaalden 30 mensen hun diploma. In februari ‘53 kwam de vereniging voor het eerst in actie, een belangrijk netwerk voor hand- en spandiensten bij calamiteiten. 

Hans Oosten is al sinds de jaren ‘70 betrokken bij de Zevenbergse EHBO-vereniging die nu Aqua ‘53 heet. Leden die destijds geholpen hebben zijn bij de vereniging niet meer bekend, zelf is Oosten na de watersnood geboren. “De eerste groep leden was tussen de 20 en de 30 jaar oud toen de vereniging werd opgericht en we zijn inmiddels ruim zeventig jaar verder,” zegt Oosten. 

Na de Watersnoodramp werden in Zevenbergen op verschillende locaties slachtoffers opgevangen. “We weten dat een een lokaal va de Christelijke school aan de Stationsstraat werd gebruikt, er zaten evacuees in het Wit-Gele Kruisgebouw in de Doelstraat en in het parochiehuis van de Bartholomeuskerk,” vertelt Oosten. “Maar destijds is er gewoon mondeling hulp gevraagd, telefoon hadden veel mensen nog niet. Ons motto is dan ook al lang: ‘Het wordt van ons verwacht’. 

Omdat de eerste inzet pas was na de watersnood in 1953, dacht de club daarom ook lang dat ze toen pas waren opgericht. “In 1980 ben in secretaris geworden en ben in de archieven gedoken. Toen kwam ik de eerste documenten van de oprichting tegen. Voor jubilea gebruiken we nu toch de oprichting in 1951”.

In de jaren zeventig werd het verplicht voor verenigingen om statuten en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel te hebben. “Er werd al sinds eind jaren zestig gesproken over de naam Aqua ‘53, oud secretaris Leen Langeweg heeft de naam gedacht.” De oorkonde kreeg de vereniging van de Katholieke Nationale Bond voor EHBO en prijkt meestal in het oefenlokaal, maar voor de foto nam Hans de oorkonde mee naar huis. “Wij zijn wel anders inzetbaar dan bijvoorbeeld het Rode Kruis. Maar onze leden reageren wel ad hoc. Als iemand hulp nodig heeft, dan ga je op je knieën zitten en dan help je.” 

De vereniging heeft gelukkig nooit meer hoeven helpen bij een ramp met vele slachtoffers maar heeft daar met een rampenoefening op de A16 nog wel een keer voor getraind. “We zijn vooral al decennia betrokken bij evenementen. Er was een Zevenbergse huisarts die vroeg of wij alsjeblieft stand-by wilden zijn met carnaval omdat hij het niet aan kon. Dat hebben we heel lang gedaan, in een zaaltje naast de Katholieke kerk. Ook bij de millenniumwisseling zijn we gevraagd stand-by te staan.”

Aqua ‘53 heeft nu nog zo’n 40 leden. “De meeste zijn actief en helpen bij evenementen. Jaarlijks organiseren we zo’n zes avonden met herhalingslessen en een extra avond over reanimatie.” Leden die aangesloten zijn bij HartslagNu worden dan ook opgeroepen als er ergens in de buurt een reanimatie is. “Gelukkig hebben we in Zevenbergen een dekkend netwerk met AEDs. Wie aangeloten is krijgt een sms, met locatie, dichtstbijzijnde AED en toegangscode voor de AED. Het belangrijkst is dat iemand met eigen hartslag en ademhaling vertrekt.” [n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief