Afbeelding
Foto: Port of Moerdijk

Havenbedrijf tevreden met minder overslag maar stevig resultaat

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK - In een persbericht blikt Port of Moerdijk tevreden terug op 2022. Hoewel er een lichte afname was  van de totale overslag en een daling in het aantal goederentreinen was erwel een stijging op het aantal zeeschepen en shortsea die de haven aandeden. Het havenbedrijf spreekt over een stevig resultaat van 8,5 miljoen na belasting. 

“Ondanks de gunstige voorlopige financiële cijfers kijken we genuanceerd naar de toekomst” zegt Marika Menschaar-den Hartog, CFO van Havenbedrijf Moerdijk. “We zien enorme kostenstijgingen voor infrastructurele werkzaamheden en een stijgende rente. Daarnaast hebben de bedrijven op ons haven- en industrieterrein te maken met onzekerheden rondom de grote thema’s waar we allemaal mee te maken kregen, zoals stikstof, de stijgende energieprijzen, verstoringen in het logistieke proces en vragen op het gebied van de grondstoffen- en energietransitie. We zijn positief over 2023, vertrouwen op de veerkracht van onze sector en zullen waar mogelijk onze daadkracht inzetten.”

Port of Moerdijk biedt direct aan zo’n negentienduizend personen werk, ruim 65% daarvan woont in Noord-Brabant. Afgelopen jaar groeide het aantal directe banen licht, ook voor komende zes maanden wordt een groei verwacht. 

Het havenbedrijf is trots op de ontwikkelingen rond het Logistiek Park, het terrein kreeg een duurzaamheidskeurmerk in 2022. Daarnaast werd er natuur gecompenseerd en werd Appelzak-Zuid aangelegd. Ook de bioscoopfilm ‘Wild port of Europe’ zal niet snel vergeten worden. 

Dan de veiligheid, de afgelopen jaren werd er flink in geïnvesteerd. Het camerasysteem is verbeterd en data worden samengebracht. De ontwikkeling hiervan werd in 2022 afgerond. 

De Open Havendag was in elk geval een succes, ongeveer 3500 mensen namen een kijkje achter de schermen. Het havenbedrijf is er vooral trots op de vele bedrijven en organisaties die meehielpen aan de geslaagde open dag. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief